Een vraag die iedereen bezighoudt; waar begin ik wanneer ik gezonder/ fitter wil worden?

In deze blog geef ik je antwoord op bovenstaande vraag in de vorm van vijf basisstappen. Vaak zie ik dat mensen allerlei geavanceerde technieken en tips gaan volgen maar de basis niet goed blijkt te zijn.

Bij een huis moet toch ook eerst het fundament goed zijn voordat je de muren allerlei hippe kleuren gaat geven? Je lichaam werkt ook zo. Zorg dat je deze vijf stappen 80% tot 90% van de tijd volgt en kijk daarna of je nog die hippe kleuren nodig hebt. Misschien zijn deze vijf stappen voor jou voldoende.

Oh ja en waarschijnlijk ken je ze alle vijf maar het gaat hier niet om iets lezen en weten, het gaat erom dat je het gaat en blijft doen! Klein detail. 😉

 

Stap 1. Deel je bord op de juiste manier in met echt voedsel

Ons lichaam is niet gemaakt voor al het gemaksvoedsel dat we nu overal zien en eten. Onze darmen, lever, cellen en hormonen herkennen het grootste gedeelte wat je in de supermarkt vindt niet. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we afgelopen jaren steeds meer welvaart-ziektes hebben ontwikkeld. Eet daarom echte voeding wat zo uit de natuur komt.

Als mijn oma geen vlees at dan at ze gewoon bonen, geen vegetarische gehaktballetjes of hamburgers. En wij denken tegenwoordig alles na te kunnen maken zonder gevolgen.

Als je pure producten gaat eten zorg dan dat je bord de juiste verhoudingen voedingsstoffen bevat. Een lasagne zonder een grote salade is dat niet, een bord met vooral veel gekookte aardappelen, klein beetje groenten en vissticks (wat veel kinderen eten) is het ook niet.

Wat is het wel? 50% van je bord zijn micronutriënten (vitamines, mineralen, antioxidanten), 25% vezels met daarop gezonde vetten en 25% eiwitten.

 

Stap 2. Drink geen lege calorieën en suikers

De grote corporates in de voedingsindustrie hebben maar één doel; geld verdienen aan ons. Onze gezondheid is zeker niet hun prioriteit maar ik hoop de jouwe wel. Vermijd daarom alles behalve water als het gaat om je dagelijkse drankjes.

Trap niet in al die marketing statements zoals: met meer fruit, met echt fruit, suikervrij e.d. Het zijn lege voedingsbronnen die niks toevoegen aan je gezondheid. Leer je kinderen ook vanaf dag 1 dat water de basis is en misschien af en toe op een verjaardag een sapje. En hierin: wees een voorbeeld met je daden!

Zelfs een glaasje appelsap bevat 6 suikerklontjes!

Suiker is wat mij betreft de meest gelegaliseerde drug ter wereld. Het maakt je moe, het zorgt voor psychische klachten doordat het je darmen verstoort, het ontregelt je hormonen, verhoogt stress in je lichaam, geeft verkeerde signalen aan je brein en uiteraard zorgt voor overgewicht. Makkelijkste manier om suikers te minderen is om te stoppen met het drinken van sapjes.

 

Stap 3. Beweeg meer dagen dan niet

Hoeveel dagen per week moet je sporten om af te vallen? Hoe vaak moet je naar de sportschool om strakker te zijn? Geen idee maar wat ik wel weet is dat jouw lichaam gemaakt is om meer te bewegen dan te zitten. Tegenwoordig is dat precies andersom, wij zitten ongeveer 10 uur per dag.

Dit merk je bij alle doelgroepen; kinderen die zich steeds slechter kunnen focussen, suikerverslaafd zijn of overgewicht hebben; volwassenen die met burn-out klachten thuis zitten, sneller geïrriteerd zijn, oververmoeid zijn en hormonale klachten ervaren. Tot slot zien we bij bejaarden afgelopen 20 jaar steeds meer botbreuken in bejaardentehuizen. Dit komt o.a. doordat deze bejaarden minder zijn gaan bewegen.

Dus zorg dat je meer dagen in de week beweegt dan niet. Simpel gezegd minimaal 4 dagen bewegen!

 

Stap 4. Focus op je slaapkwaliteit i.p.v kwantiteit

Voor veel mensen blijkt slaap echt een uitdaging te zijn. We horen en lezen continu over het belang van 7 tot 8 uur slaap per nacht en dat is ook belangrijk. Maar als dat je nu niet lukt, focus je op het verbeteren van je slaapkwaliteit. De uren die je slaapt zouden dan extra goed moeten zijn.

Wat bedoel ik hiermee? Dat je niet binnen 2 minuten in slaap valt maar ook niet een uur ligt te piekeren en te draaien voordat je in slaap komt. Dat je de hele nacht doorslaapt, dat je uitgerust en opgewekt wakker wordt.

Er zijn geen andere levende wezens die door hun eigen gedrag minder kwalitatief of minder lang zijn gaan slapen dan wij mensen. Pas je gedrag waar nodig aan om dat hormoon melatonine op tijd aan te maken voor een goede nacht rust.

 

Stap 5. Creëer een “prikkelvrijer zone” voor jezelf

De meeste docenten die ik spreek staan continu aan en dat put je uit. Er zijn momenten op een dag dat je ook echt aan moet staan zoals voor de klas, tijdens de avondroutine met je kinderen, in het verkeer en ga zo maar door. Maar er zijn ook momenten dat je jezelf prikkels toedient terwijl dat niet nodig is. Zoek welke momenten dat voor jou zijn en schrap er eens een paar. Creëer hiermee jouw prikkelvrijer zone zodat je brein letterlijk meer ruimte krijgt voor belangrijke dingen in je leven.

Voor veel mensen is een scherm (telefoon, TV of laptop) een bron van onnodige prikkels. Begin eens met je telefoon in een andere kamer te leggen, met één scherm tegelijk aan te hebben (dus niet je TV en op je telefoon kijken) of geen telefoon op de eettafel te hebben.

 

Vijf simpele stappen die je zonder een expert of een boek kunt zetten om minimaal 50% van je gezondheidsklachten op te lossen. Nogmaals (en dit blijf ik herhalen):

ze werken alleen als jij ze gedurende minimaal zes weken 90% van de tijd ook zet!

Heb je hier hulp bij nodig of heb je het al meerdere keren geprobeerd maar het lukt je niet? Stuur mij een berichtje en wie weet kan ik je helpen.

 

Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden? Inspire yourself … maar deel dit artikel ook met hen!

 

 

 
Voor meer tips en inspiratie volg mij op:
Instagram          Facebook         LinkedIn

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!