Prikkelbaar en somber? Zo verander je dit gevoel zelf!

Hoe komt het dat persoon A heel goed meegaat met alle veranderingen en persoon B niet? Waarom voel jij je zo prikkelbaar? Hoe komt het dat je lastig nee kunt zeggen en je grenzen kunt aangeven? Waarom functioneer ik goed op structuur en iemand anders wordt daar gek van? Dat komt allemaal door de neurotransmitters.

Neurotransmitters zijn stoffen in je hersenen (en je darmen) die zorgen dat er signalen worden afgegeven. Ze werken dus als een soort postbode die continu boodschappen brengt richting het brein.

 

De boodschappen hebben vaak te maken met je gemoedstoestand en kunnen dus zowel positief als negatief zijn. Afhankelijk van hoe goed jij zorgt voor je interne postbodes.

 

We hebben allemaal honderden van deze postbodes in ons lijf. Je hebt vast wel van dopamine, serotonine en adrenaline gehoord. Dat zijn er drie, daarnaast vind ik GABA en acetylcholine twee belangrijke die te maken hebben met mentale rust.

Voornamelijk GABA functioneert als een soort rem op dat gehaaste gevoel dat veel van mijn klanten binnen het onderwijs ervaren.

 

Waarom is dit zo belangrijk?

 

Het voelt misschien een beetje te veel wetenschap en achtergrond informatie voor je maar dat valt wel mee. Het feit dat jij bijvoorbeeld iemand bent die het moeilijk vindt om niks te doen is het gevolg van de werking van een neurotransmitter. Een van de postbodes geeft jou continu de boodschap om bezig te blijven.

We hebben allemaal van nature dominant aanwezige neurotransmitters in ons lichaam. Dit vormt ook een stukje van je karakter. Daarom zal ik bijvoorbeeld altijd veel waarde hechten aan orde en overzicht in een ruimte en blijf jij iemand die dingen graag van tevoren wil plannen. Aan dit stukje wil je niks veranderen.

 

Wat voor mentale klachten zorgt is wanneer één of meerder neurotransmitters niet voldoende worden aangemaakt in je lichaam.

 

Een aantal voorbeelden…

 

  1. Kan jij moeilijk je grenzen aangeven op je werk? Dan is vaak de oorzaak dat je te weinig GABA aanmaakt.
  2. Heb je geen motivatie om iets te doen (sporten bijvoorbeeld)? Dan zie ik vaak dat bij die mensen dopamine te laag is.
  3. Verlies jij snel controle en overzicht over bijvoorbeeld je werk? Dan heb je waarschijnlijk te weinig acetylcholine in je lichaam.
  4. Heb je continu behoefte aan suikers (brood, pasta, koekjes, chips e.d.)? Dan is o.a. de oorzaak dat je serotonine levels lager dan gewenst zijn.

 

Het mooie is dat je door middel van voeding, beweging en praktische vormen van ontspanning deze neurotransmitters weer in balans kunt brengen. Wat deze balans is, is voor iedereen anders omdat de levels van elk persoon verschillen.

Tijdens de EnergiekeLeerkracht 1-op-1 coaching test ik deze bij mijn klanten om een persoonlijk advies te kunnen geven.

 

Wat heb je nodig om goed voor je “postbodes” te zorgen?

 

Zoals ik hierboven al schreef dat is per persoon anders. Toch zijn er een aantal algemene adviezen die voor iedereen kunnen gelden.

 

1. Eiwitten

Neurotransmitters zijn geen kant-en-klare producten. Ze moeten aangemaakt worden in je lichaam met behulp van andere voedingsstoffen. Het begint allemaal bij de eiwitten. Dus voldoende eiwitten eten is een basis criterium voor mentale gezondheid

 

2. Co-factoren

Naast eiwitten is het ook zo dat zonder bepaalde co-factoren het onmogelijk wordt voor je lichaam om neurotransmitters aan te maken. Dit zijn o.a. zink, magnesium, ijzer, Vitamine B en C.

 

 

3. Liefde (leren) ervaren

Heb jij als kind weinig liefde ervaren dan heeft dit effect op de aanmaak van bepaalde neurotransmitters. Het is belangrijk om (met eventueel hulp van een professional) weer de liefde voor jezelf te ervaren en daarnaast ook voor de mensen om je heen.

 

Wat moet jij nu met al deze informatie?

 

Als je je mentaal optimaal gezond voelt dan helemaal niks.

Helaas voor de meeste van ons is dit anders. Mensen ervaren veel onrust, angst, onzekerheid of mentale uitputting. Dit zijn allemaal tekenen dat je aandacht moet besteden aan je “postbodes”. Je kunt nog zoveel boeken lezen, meditaties doen of yogastudio’s bezoeken, als je hier niet mee aan de slag gaat dan verandert er op de lange termijn niks.

Denk je dat het je zou helpen om hier eens advies in te krijgen? Neem geheel kosteloos contact met mij op, wellicht kan ik je helpen.

 

Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden? Inspire yourself … maar deel dit artikel ook met hen!

 

 

 
Voor meer tips en inspiratie volg mij op:
Instagram          Facebook         LinkedIn

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!