WAAROM HEB JE ANTIOXIDANTEN NODIG EN WIE HEEFT ZE ECHT NODIG?

Als je mij een tijdje volgt dan lees en hoor je vaak dat een voedingsmiddel antioxidanten bevat en dat dat goed voor je zou zijn. Wellicht vraag je je af waarom? Is dat alleen voor mensen die overgewicht hebben? Of mensen die willen detoxen?

In deze – uiteraard super praktische – blog leg ik je uit waarom ze nodig zijn, voor wie specifiek en waar vind je ze in.

 

Waarom heb je antioxidanten nodig?

In je lichaam vinden er dagelijks allerlei processen plaats. Door deze processen kun jij normaal en gezond functioneren, denk aan lopen, zien, gevoelens uiten e.d. Om energie aan te maken heb je voedingsstoffen nodig (bijvoorbeeld zink) en zuurstof. Wanneer (in dit geval) zink en zuurstof met elkaar verbonden raken ontstaat er niet alleen energie maar ook oxidatie (vrije radicalen). Deze vrije radicalen kunnen schadelijk zijn wanneer ze op het verkeerde moment op de verkeerde plek aankomen. Of wanneer je te weinig antioxidanten hebt. Ze vallen dan je cellen, DNA en energiecentrales aan waardoor jij je bijvoorbeeld heel moe kunt voelen.

Het is heel normaal om vrije radicalen in je lichaam te hebben want ze beschermen ons ook tegen beginnende infecties bijvoorbeeld. Het probleem komt pas wanneer je er te veel van hebt t.o.v. de stoffen die ze tegengaan (antioxidanten).

 

Wie heeft antioxidanten nodig?

Iedereen uiteraard! Er zijn natuurlijk wel groepen die door onderstaande redenen meer vrije radicalen in hun lichaam hebben dus dan ook meer antioxidanten nodig hebben.

  • Mensen die te veel en te vaak (ongezond) eten
  • Mensen die veel stress hebben
  • Mensen die roken en drinken
  • Mensen die weinig bewegen
  • Mensen die veel vliegen
  • Mensen die veel medicijnen slikken of geopereerd zijn
  • Mensen die in een omgeving leven waar veel straling, luchtvervuiling en te veel blootstelling aan zonlicht is.

 

Hoe krijg je meer antioxidanten binnen?

Het schijnt dat we vandaag de dag 80-90% minder antioxidanten eten t.o.v. 50 jaar geleden. En ik hoef niemand te overtuigen dat onze vrije radicalen door alleen al stress en telefoongebruik verhoogd zijn. Het is dus voor iedereen belangrijk om antioxidanten te eten en vrije radicalen te verminderen in je lichaam. Antioxidanten vind je bijvoorbeeld in blauwe bessen, peterselie, boerenkool, broccoli, asperges, artisjokken, donkere chocola (85% of meer), kurkuma, tijm en oregano.

Het is belangrijk dat je voldoende vitamine C, E en B binnenkrijgt maar ook mineralen zoals magnesium, selenium en zink om vrije radicalen onschadelijk te maken in je lichaam.

Zie je bij je zelf net iets te veel verouderingstekens? Ben je vaak moe? Heb je geregeld pijntjes en kwaaltje? Dan zou het zomaar kunnen dat je te veel vrije radicalen in je lijf hebt die je “aanvallen”. Je weet nu in ieder geval waar de antioxidanten in zitten en hoe je het tegen kunt gaan.

 

Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden?

Deel het artikel met ze en … Inspire yourself!

 

Voor meer tips en inspiratie volg mij op:

Instagram          Facebook         LinkedIn

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!