Intermittent fasting; wat is het en wat zijn de voordelen ervan voor jou?

Waarschijnlijk heb je er wel ergens iets over gelezen; intermittent fasting (IF). Voor het geval je geen enkel idee hebt wat het is, lees lekker verder want er gaat een gezondheidswereld voor je open. In deze eerste blog over IF vertel ik je wat het is en wat de voordelen ervan zijn.

Weet je er alles van? Dan moet je even geduld hebben want volgende week plaats ik deel twee van deze reeks hier op mijn site. Daarin lees je meer over zaken waar anderen helaas niet over praten als het gaat om intermittent fasting 

Twee interessante en leerzame blogs over iets wat meer dan 5000 jaar bestaat maar sinds een paar jaar een ware hype is geworden. Maar eerst even kort wat is het? Intermittent fasting houdt in dat je een bepaalde periode eet en een bepaalde periode niet eet. Meest voorkomend voorbeeld is: 8 uur per dag wel eten en 16 uur vasten. Vasten betekent niets anders dan water en ongezoete thee drinken.  

Dus je eet ’s avonds je diner om 19:00u en tot de volgende ochtend 11:00u eet je niets.  

 

Wat zijn de voordelen van IF?

Intermittent fasting is dus geen dieet of een trend maar een manier van leven zoals wij vroeger in de oertijd leefden. Vroeger werden wij wakker ergens in een grot, moesten eerst opzoek naar eten of drinken en pas een paar uur later hadden we onze eerste maaltijd. Gelukkig leven we niet meer in grotten, hebben we een koelkast en hoeven we ook niet te jagen om te kunnen ontbijten. Toch is het raadzaam om dit principe enigszins na te bootsen en dat doe je door IF. Maar waarom zou je? Er zijn ontzettend veel voordelen en ik geef je de vier meest voorkomende. 

 

1. Meer energie gedurende de hele dag

Je lichaam hoort gevoelig te zijn voor insuline om je gedurende de dag energiek te blijven voelen. Dit betekent dat je geen extreme pieken of dalen in je bloedsuikerspiegel hebt. Door verkeerde voeding, te weinig beweging, stress en maaltijd frequentie wordt je lichaam (je cellen) ongevoeliger voor insuline. Juist deze ongevoeligheid creëert energie dips in de middag, vermoeidheidsklachten, vetopslag en moeilijk af kunnen vallen. Door een periode niet te eten, geef je je lichaam de tijd om je bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen en je weer gevoelig te maken voor insuline. Het gevolg voor jou is dat je gedurende de hele dag continu energie hebt.

 

2. Helpt bij afvallen

Doordat je een periode niet eet (i.c.m. beweging voor je eerste maaltijd) stimuleer je jouw eigen vetverbranding. Je lichaam gaat i.p.v. energie uit voeding, energie uit je opgeslagen vetreserves gebruiken als brandstof. Dit betekent dat je letterlijk je eigen vet verliest.

 

3. Goed voor je hersenen 

Onderzoeken laten zien dat IF de groei van nieuwe zenuwcellen stimuleert. Hierdoor kun jij beter leren, je focussen, creatiever omgaan met uitdagingen en problemen en veel meer. Ook is aangetoond dat intermittent fasting helpt bij ziektes zoals alzheimer en depressies doordat het ontstekingen afremt in je hersenen. 

 

4. Goed als anti-aging

Op het moment dat je een bepaalde periode niet eet, repareert je lichaam zich van allerlei schadelijke stoffen. Dit proces gaat dan veel sneller en beter en wordt autophagie genoemd. Gezonde cellen ruimen de kapotte en schadelijke eiwitresten op die nog aanwezig zijn in je cellen. Door dit versnelde proces vertraag je het proces van verouderen. Dit geldt zowel voor je uiterlijk maar zeker ook voor je hersencellen.

 

Is het voor iedereen?

Nee zeker niet en daar gaat mijn volgende blog over; wanneer zou je wel en wanneer niet moeten vasten? Hoe start je ermee? Wat eet je dan? En kan je erbij bewegen of niet? Een aantal tips en tricks waar anderen niet over schrijven helaas. Ja het heeft voordelen maar ook nadelen en daar mag wat mij betreft wel eerlijker over gesproken worden. We leven nu eenmaal niet meer zoals “vroeger” dus kunnen ook niet alles klakkeloos van “vroeger” overnemen.

 

Als laatste wil ik je nog dit meegeven: ga niet na het lezen van een blog (ook die van mij) zomaar alles toepassen op jezelf. Laat je altijd goed informeren en soms zelfs begeleiden. Je gezondheid is het meest waardevolle wat je hebt, ga er ook zo mee om.

 

Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden? 

Inspire yourself … maar deel dit artikel ook met hen!

 

Meer tips over een energieke leerkracht en mentale rust, volg mij dan op: Instagram  Facebook  LinkedIn

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!