ALLES WAT JE ALTIJD WILDE WETEN OVER STRESS; WAAROM IS HET GOED VOOR JE, WELKE FACTOREN VEROORZAKEN STRESS EN WAT KUN JE ER TEGEN DOEN

Vorige week was ik in Amsterdam op een seminar over stress. Er werden nieuwe wetenschappelijke onderzoeken besproken, of in ieder geval voor mij nieuw, waaruit toch elke keer vergelijkbare resultaten naar voren komen. Die seminar inspireerde mij om ook eens jullie iets over stress te vertellen.

Waar is stress goed voor eigenlijk, wanneer ben je extra gevoelig voor stress en welke beweging en voeding kan jou helpen om stress te verlagen. Ik ga het hieronder simpel en praktisch toepasbaar voor je uitleggen. Lees het rustig door, geen stress he;-)

 

WAAR IS STRESS GOED VOOR?

Je lichaam is een hele slimme machine, gemaakt door hele slimme mensen. Niets in je lichaam werkt zomaar of per toeval en zo ook stress niet. Een stressreactie in je lichaam is eigenlijk een reactie op een gevaarlijke situatie en/ of prikkel. Vroeger was dat honger, dood, een aanval of extreme kou bijvoorbeeld. Onze slimme machine – het lichaam – heeft een systeem om adequaat te reageren op deze gevaarlijke situaties.

Dat systeem houdt in dat je reageert op die prikkel. Vanuit de oertijd was die reactie vluchten of vechten (flight of fight respons). Deze reactie was van korte duur en uitstekend voor het gevaar waar we mee te maken hadden. Voorbeeld:

Je loopt door het bos al uren opzoek naar eten. Je hebt al dagen niet gegeten en hebt dus ontzettende honger. Ineens zie je een gevaarlijk wild beest voor je. Jouw lichaam raakt in een stressreactie en je handelt door te vluchten of tegen te vechten. Op dat moment voel je die honger niet meer en krijg je ineens een stoot van energie. Wanneer je gevlucht bent en het gevaar is geweken, zakt je energie weer en begin je langzaam dat hongergevoel weer te voelen.

 

WAT VEROORZAAK STRESS?

Tegenwoordig komt het bovengenoemd voorbeeld zelden nog voor, gelukkig! Het is helaas wel zo dat ons lichaam in deze tijd voor een langere periode in een stressreactie verkeert. Dat komt o.a. door:

  • milieuvervuiling
  • suikerrijk, voedingsstoffenarm eten
  • te veel zitten
  • te veel gebruik van een scherm
  • tekort aan zonlicht
  • te hygienisch zijn

Zoals je leest is stress voor je lichaam niet alleen die deadline op je werk of te hoge werkdruk. Het gaat hier meer om dagelijkse continue stress triggers waar je lichaam van ontregelt. Hierbij speelt het hormoon cortisol een belangrijke rol. Naast dit hormoon is er een heel hormoonstelsel in het lichaam dat stress reguleert. Hoe je dit kunt beïnvloeden lees je verder in dit artikel. Maar eerst …

 

HOE WEET JE OF JOUW LICHAAM IN EEN STRESSREACTIE ZIT?

Ik hoop dat het hierboven duidelijk is geworden dat je dus aan de ene kant “gezonde” stress hebt die van kort duur is. Symptomen van stress op korte duur zijn o.a.: een hogere hartslag, wijdere pupillen en betere focus. Denk aan onderstaand voorbeeld:

Je zit op de snelweg rustig je dagelijkse routine van huis naar je werk te rijden. Ineens remt de auto voor je. Je schrikt ervan en remt zelf (hoop ik voor je) ook plotseling. Wat je dan voelt is een stressreactie van korte duur. Na een paar minuten zit je weer op dezelfde manier in de auto als voor deze situatie.

 

Aan de andere kant heb je de “ongezonde” variant van stress namelijk chronisch stress (of stress van lange duur). Helaas hebben wij steeds vaker te maken met chronische stress. Symptomen van chronische stress zijn o.a.:

  • darmklachten
  • onrustig gevoel
  • slaapproblemen
  • haaruitval
  • snel geïrriteerd zijn
  • geen overzicht kunnen houden
  • 24/7 bezig (willen) zijn

 

WAT KUN JE THUIS EN OP JE WERK DOEN OM DE LANGDURIGE STRESS TE VERMINDEREN?

Het is misschien niet iets wat je wil horen maar je kunt heel veel zelf doen. Stress is een reactie van jouw lichaam en de manier waarop jij reageert op externe factoren. Door te zorgen dat jouw lichaam fit, gezond en energiek is, reageer je anders op diezelfde factoren. Met andere woorden:

De externe factoren veranderen niet maar jouw reactie daarop verandert en zo ervaar jij minder stress.

 

Hoe kun je dit nu stimuleren? Ik geef je een aantal praktische tips:

  1. Zorg voor een gezonde darmflora door zo min mogelijk suikers te eten, alcohol te drinken en allerlei verpakte producten en granen te eten.
  2. Pas op met langdurig medicijngebruik zoals antidepressiva omdat deze medicijnen jouw eigen systeem overnemen.
  3. Zorg voor voldoende Vitamine C met extra aanvulling in de vorm van suppletie.
  4. Ondersteun je bijnieren door extra magnesium, Omega 3 en kruiden zoals Rhodiola.
  5. Eet bananen, donkere chocola (min.85%cacao) en amandelen.
  6. Ga wandelen i.p.v. hardlopen of zware bootcamps.
  7. Haal in de ochtend voordat je je dag start en in de avond voordat je gaat slapen 5x diep adem.
  8. Maak zoveel als mogelijk tijd vrij voor je familie en vrienden.
  9. Neem pauzes juist in de meest drukke tijden.
  10. Wanneer je bezig bent met een moeilijke taak, ga na 45 – 90 minuten werken 2 minuten iets totaal anders doen zoals kletsen met een collega, je kind bellen of gewoon naar buiten staren.

 

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! – Zeljka

Let’s FB // Let’s Insta