3 x ONTBIJT IDEE

Een gezond ontbijt hoeft helemaal niet zo veel tijd te kosten. Gezonde ontbijtjes kunnen zelfs een avond van tevoren klaargemaakt worden. De drie ontbijt ideeën die ik je hieronder geef, bevatten de juiste voedingsstoffen waardoor je energiek tot de lunch kunt volhouden zonder dat je gaat snacken.

Maar eerst even dit; heb je in de ochtend echt geen trek? Sla je ontbijt dan gewoon over. Het is zelfs af en toe gezond voor je en “je motor blijft ook gewoon draaien”. Sterker nog, beweging is hetgeen “je motor” laat draaien niet perse voeding. Let er vervolgens wel op dat wanneer je trek krijgt, je iets voedzaams eet en niet grijpt naar een ontbijtkoek of alleen een boterham met een plakje kaas. Wat zijn dan wel beste ontbijt opties?

Ik laat je hier drie gezonde ontbijtjes zien die voedzaam en lekker zijn. Sommige kun je zelfs mee naar werk nemen en daar ontbijten of in de trein. Waarschuwing mensen zullen je wellicht jaloers aankijken!

 

ONTBIJT MET EI

Ik krijg wekelijks vragen van mensen over eieren; zijn eieren gezond, mag ik elke dag een ei eten of mag ik dan zowel het eigeel als eiwit eten? Mijn antwoord op al deze vragen is ja! Eet vooral vaker ontbijt met een ei. Eieren bevatten ontzettend veel voedingsstoffen waarvan proteïne misschien wel meest bekend is. Maar er zijn nog meer gezonde voordelen van eieren:

  • een ei bevat ook vitamine A, D en B12. Juist door de aanwezigheid van B12 heeft een ei een positief effect op je cholesterol gehalte;
  • een ei bevat de gezonde Omega-3 vetzuren. Dit geldt voornamelijk wanneer je biologische eieren koopt;
  • een gepocheerd of zacht gekookt ei is het meest gezond omdat er op deze manier weinig voedingsstoffen verloren gaan.

Een ontbijt met een ei kan op veel verschillende manieren en zorgt daardoor voor variatie in je rij gezonde ontbijtjes. Wil jij je ontbijt het liefst op je werk of in de trein onderweg opeten? Of wil jij je ontbijt de avond van tevoren klaar hebben staan? Dan zijn deze eimuffins de uitkomst voor jou. Je kunt ze ook als snack eten of extra bij je lunch. Bekijk het recept van deze multi inzetbare ei muffins.

 

HAVERMOUT OP 1001 MANIEREN

Havermout; you love it or you hate it. Dit geldt misschien voor de traditionele havermoutpap maar wist je dat je havermout kunt bakken, koken, warm en koud kunt eten? Daarom denk ik dat er voor iedereen wel een manier is om havermout lekker te maken. Eerst even een paar redenen waarom havermout in dit rijtje hoort:

  • haver bevat veel vezels. Deze zorgen voor meer balans in je bloedsuikerspiegel en is gezonde voeding voor je darmbacteriën;
  • haver bevat mineralen zoals magnesium, calcium en silicium. Deze mineralen zijn belangrijk in tijden dat we veel stress ervaren om ons zenuwstelsel te kalmeren;
  • haver werkt cholesterolverlagend door bepaalde vezelstoffen die het product bevat.

Havermoutpap kun je op elke mogelijke manier maken alleen wat ik de afgelopen tijd heb gemerkt is dat niet iedereen het lekker vindt. Misschien vind je overnight oats wel lekker? Voordeel hiervan is dat je alles de avond van tevoren klaarzet in de koelkast en in de ochtend alleen maar uit hoeft te halen. Heb je een gezin en eten jullie met z’n allen? Maak dan voor iedereen een potje overnight oats dan heb je in de ochtend meer tijd om je dag rustig te beginnen.

Overnight oats is in principe je havermout de hele nacht laten weken in plantaardige melk of water, fruit dat je lekker vindt toevoegen en eventueel noten en zaden. Het is wederom heel simpel en lekker voor als je van zoete koude gezonde ontbijtjes houdt.

 

FASTFOOD ONTBIJT IDEE

Zoek op Google Maps de dichtstbijzijnde McDonalds en haal daar een croissantje met jam. Dat kun je doen, maar nee, dat bedoel ik niet met een fastfood ontbijt idee. Ik begrijp echter wel dat er dagen zijn dat je geen tijd hebt voor het voorbereiden van je ontbijt. Ik maak er bijna altijd tijd voor maar ook ik heb er soms geen inspiratie voor of zin in. Tja een gezondheidsexpert is ook maar een mens zie je wel;-)

Voor die ochtenden heb ik altijd standaard biologische maiswafels, speltwafels of rijstwafels in huis. Als beleg gebruik ik bijvoorbeeld: gerookte zalm, gekookt eitje, hummus, ajvar, avocado, geitenkaas of notenpasta (cashew, amandel, pompoen of tahin).

Een andere makkelijke ontbijt optie is geitenyoghurt of kefir met blauwe bessen (uit de vriezer) en ongebrande ongezouten noten.

Bijna alle genoemde voedingsmiddelen zijn gewoon bij een supermarkt te koop. Je kunt ze een langere tijd in de koelkast bewaren en zijn dus altijd binnen handbereik. Deze makkelijke ontbijt opties zijn zelfs sneller dan de McDrive!

 

IK BEN OPZOEK NAAR JOU…


Ben jij vanuit je rol binnen de organisatie verantwoordelijk voor de vitaliteit op de werkvloer? Ik zou het heel waardevol vinden om in contact te komen met jou. Ik ben heel benieuwd naar jouw visie is op dit onderwerp over 5, 10 of zelfs 20 jaar. Dat inspireert weer mij. Neem contact met mij op.

Heb jij een vraag aan mij? Wil je ergens over sparren? Ik ben online aanwezig!

Let’s FB // Let’s Insta
Or let’s meet and have a sugar free almond cappuccino 🙂


I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! –
Zeljka