De ochtend beginnen met een stabiele bloedsuikerspiegel geeft de hele dag energie!

Wanneer je bekend bent met mijn visie op gezondheid dan weet je – net als mijn klanten – dat om je energieker te voelen bloedsuikerspiegel stabiel houden essentieel is. Dit is geen hogere wiskunde en iedereen kan het.

Bloedsuikerspiegel stabiel houden heeft trouwens niet alleen maar iets te maken met je energieker voelen maar ook met gewicht verliezen, je gemoedstoestand, slaapkwaliteit, welvaatziektes zoals diabetes type 2 en obesitas. Door sommige artsen wordt het gezien als de nummer 1 oorzaak van de Westerse ziektes en ik kan mij daar wel in vinden.

Het ontregelt vele processen in je lichaam en laat bepaalde organen zoals de lever onnodig hard werken.

Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag trouwens. Het is een proces van maanden en bij sommige misschien wel jaren.

Er zijn een aantal oorzaken hiervoor en welke dat zijn leer ik mijn klanten stap voor stap. Een ervan kan ik hier ook verklappen en dat is voeding. Of beter gezegd voedingsstoffen.

 

Welke voedingsstoffen veroorzaken schommelende bloedsuikerspiegel (glucose)?

 

Simpel antwoord is bijna alle! Alles wat jij eet of drinkt (m.u.v. pure vetten, water, thee en koffie zonder iets erin) laat je glucose in je bloed stijgen en dalen. Het hormoon insuline reguleert dit wanneer het binnen de gezonde grenzen blijft.

Natuurlijk zijn er voedingsstoffen die voor meer schommelingen zorgen. Dit zijn suikers (van gewone witte suiker tot honing en agave), alle soorten fruitsuikers en koolhydraten (snelle en langzame). Bij die laatste kan je dus denken aan (volkoren) granen, brood, crackers, (zoete) aardappelen, knolgroenten zoals pastinaak en pompoen, ontbijtgranen, rijst(wafels), mais en zelfs pseudogranen zoals quinoa of boekweit.

Zuivelproducten en peulvruchten doen het in mindere mate ook.

Zoals ik al zei bijna alles dus!

Moet je dit nu allemaal vermijden? Nee zeker niet. Wat mijn advies zou zijn is om het slimmer te combineren. Om het simpel te houden beginnen we bij de combinaties die je bij je ontbijt kan maken.

 

Hoe stel je een ontbijt samen die goed is voor je bloedsuikerspiegels?

 

Het makkelijkst is om een aantal voorbeelden te geven…

 

1. Havermout

Havermout bestaat voor een groot gedeelte uit koolhydraten. Voeg je hier fruit en eventueel wat honing aan toe dan heb je een ontbijt dat uit afzonderlijke gezonde producten bestaat maar een ware “suikerbom” is om je dag mee te starten.

 

MAAK HET GEZONDER DOOR…
 • Combineer je havermout met lijnzaad of chiazaad voor extra gezonde vetten en vezels. Dit vertraagt de opname van de suikers uit havermout en zorgt dus voor minder schommelingen.
 • Gebruik de minder zoete fruitsoorten in kleinere hoeveelheden i.p.v. bananen, mango’s en vijgen.
 • Tot slot voeg er eiwitten aan toe zoals ongezoete amandelmelk, hennepzaad of een (plantaardige) ongezoete proteïnepoeder.

 

2. Yoghurt met muesli/ cruesli/ granola (en fruit)

Meeste kant-en-klare ontbijtgranen bevatten naast de natuurlijke suikers te veel toegevoegde suikers. Laat je hierin niet misleiden voor termen zoals natuurlijke suikers, natuurlijke aroma’s, glutenvrij of vegan. Dit heeft niks te maken met je bloedsuikerspiegel stabiel houden.

 

MAAK HET GEZONDER DOOR…
 • Kies voor de volle natuurlijke yoghurtsoorten zoals Biogarde of Griekse Yoghurt. Wil je het een stuk gezonder maken voor je darmen? Kies dan voor biologisch en geiten- en of schapenzuivel.
 • Voeg hier ongezouten noten aan toe i.p.v. de granola’s en muesli’s.
 • Strooi er een eetlepel of twee hennepzaad of lijnzaad overheen voor extra gezonde vetten en vezels.
 • Neem ook hier niet te veel (het liefst ook niet te vaak) fruit bij maar eet het fruit los daarvoor of daarna.

 

3. Boterham/ crackers met beleg

Ik probeer mijn klanten altijd alternatieven aan te bieden om in de ochtend geen brood/ crackers te hoeven eten. Toch begrijp ik dat velen van jullie dit ook de meest makkelijke optie vinden. Hierbij gaat het om twee aspecten; wat voor cracker/ brood kies je en wat doe je erop. Dat bepaalt hoeveel je bloedsuikerspiegel gaat schommelen die dag.

 

MAAK HET GEZONDER DOOR…
 • Wanneer het kan kies voor volkoren producten zonder toevoegingen. Varieer in soort granen waar je brood/ crackers van zijn gemaakt.
 • Beleg je boterham met gezonde vetten zoals pure pindakaas, gerookte zalm, echte roomboter, avocado, ricotta of cottage cheese.
 • Laat het zoete beleg achterwege vooral in de ochtend.
 • Eet wanneer mogelijk altijd iets van groenten bij je boterham.

 

4. Een smoothie(bowl)

Als je mij op Instagram volgt dan weet je dat ik een enorme fan ben van smoothiebowls in de ochtend. Hierin verwerk ik altijd de drie voedingsstoffen waarvan ik weet dat ze mij energie en een verzadigd gevoel geven. Mijn thriving three: eiwitten, vezels en vetten!

 

MAAK HET GEZONDER DOOR…
 • Maak je smoothie zo dik dat je het met een lepel kunt eten i.p.v. drinken. Dit heeft vooral positief effect op je spijsvertering.
 • 80% van je smoothie bestaat uit (blad)groenten en 20% uit minder zoet fruit. Doe je er een banaan in dan zou ik voor 1/2 banaan p.p. kiezen.
 • Voeg er voldoende eiwitten aan toe want deze geven je een verzadigd gevoel. Denk hierbij aan yoghurt (als je zuivel kunt verdragen), cottagecheese, erwten (die zijn lekker zoet dus smaakt heel erg goed) of een proteïnepoeder.
 • Gezonde vetten zijn voor mij een must in de ochtend om die schommelingen te minimaliseren. Denk hierbij aan: lijnzaad, chiazaad, noten(pasta), pindakaas (zonder iets anders dan pinda’s erin) en ongezoete amandelmelk.

 

Hou het simpel en realistisch …

Het is niet de bedoeling dat je nu ineens je ontbijt totaal omgooit en in de stress raakt wanneer je jam op je brood ziet. Af en toe is dat helemaal niet erg. Het gaat om je dagelijkse eetpatroon en start van de dag.

Dit is een hulpmiddel om je bewust te maken van de kleine aanpassingen in je ontbijt voor meer energie!

 

Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden? Inspire yourself … maar deel dit artikel ook met hen!

 

 

Voor meer tips en inspiratie volg mij op:
Instagram          Facebook         LinkedIn

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!