Een alternatief voor de good old aardappel om je diner net iets extra’s te geven. En nee niet extra voorbereidingstijd…

Een tijdje geleden vroeg ik aan vijf Nederlandse vriendinnen die alle vijf jonge kinderen hebben wat ze op een werkdag vooral eten. Iets van pasta, iets van rijst en iets van aardappel kwam wel bij alle vijf naar boven. Hun antwoorden waren voor mij inspiratie om dit recept te creëren.

Nee niet omdat ik vind dat je geen rijst, pasta of aardappelen moet eten maar om je te laten zien dat het met evenveel gemak soms ook iets gevarieerde kan. Met de licht zoete pastinaak bijvoorbeeld.

 

WAAROM IS HET GOED VOOR JE?

 • Door het gebruik van witte bonen en het ei bevat het gerecht voldoende eiwitten voor een verzadigd gevoel.
 • Pastinaak bevat inuline en dat is voeding voor onze gezonde darmbacteriën. Door inuline stijgt je bloedsuikerspiegel na het eten van pastinaak minder hard t.o.v. een aardappel.
 • Prei (net als bijvoorbeeld knoflook en ui) werken bloeddrukverlagend, gaan plaque tegen en zijn ontzettend belangrijk voor de werking van onze lever. Een “overwerkte” lever zorgt voor vermoeidheidsklachten.

 

LICHT ZOETE PASTINAAK OVENSCHOTEL

DIT HEB JE NODIG (VOOR 2 – 3 PORTIES):

 • 500 gram ongeschilde pastinaak
 • 2 stuks prei
 • 4 eieren
 • 1 potje/ blik Lima bonen
 • handvol verse tijm
 • peper en zout
 • 1 koffie kopje ongezoete amandelmelk
 • 1 tl kokosolie om in te bakken

 

ZO MAAK JE HET:

1. Schil de pastinaken en snijd ze in ongeveer even grote blokjes. Snijd ook de prei in ringen.

2. Verwarm de kokosolie in een pan op middelhoog vuur en bak de prei en de pastinaak samen met de verse tijm ongeveer 10 minuten. Voeg er tijdens het bakken 1/2 tl zout aan toe.

3. Verwarm de oven ondertussen op 180 ℃. Kluts de eieren met de amandelmelk, 1/2 tl zout en peper. Spoel de bonen goed om onder een koude kraan.

4. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en doe hier de groenten en de bonen in. Meng alles door elkaar en voeg nog wat extra verse tijm, peper en zout aan toe. Schenk het eimengsel erover en plaats de ovenschaal 20 minuten in de oven. De eieren moeten volledig gestold zijn, dan weet je dat je overschoten gaar is.

 

Zoals ik al zei ik ben niet tegen aardappelen e.d. maar ik denk wel dat het voor onze energie, onze darmen en daarmee goed tegen heel veel Westerse klachten beter zou zijn om minder vaak en minder veel standaard koolhydraatbronnen te eten (zoals pasta, rijst en aardappelen). Pastinaak is een veel voorkomende groenten die we verleerd zijn om te eten. Het is een uitstekend alternatief voor de aardappel. Probeer het maar eens!

 

Mocht je dit of een ander recept van mij maken en het op social media willen delen?
Gebruik dan #healthbz want zo kan ik het zien. Dat vind ik natuurlijk heel leuk. 

 

Inspire yourself, follow Health by Zeljka on:

Instagram // Facebook // Linkedin