VULLEND VEGETARISCH EN ‘KANTOORPROOF’ RECEPT

Vaak als ik tegen mijn klanten vertel dat ze tijdens de lunch op kantoor beter een salade kunnen eten dan een paar boterhammen, is de eerste reactie: maar dat kost zo veel tijd. Daarna komt vaak: ja maar op een blaadje sla houd ik het niet vol tot het avond eten. Mijn reactie daarop is … o.a. het recept voor deze heerlijke Mediterrane salade.

Deze salade vult je zeker wel tot het avond eten en kost je niet zo veel tijd. Ik ben niet van de tijd dus hoeveel precies weet ik niet maar vertrouw mij erop dat je niet lang in de keuken staat.

 

INSPIRATIE VOOR HET RECEPT

Inspiratie voor het recept kreeg ik na het kijken van een programma over het Pioppi dieet. Eerlijk gezegd is het niets nieuws en zeker geen dieet – al helemaal niet voor de Italianen in Pioppi – maar wel een slimme manier van de bedenker om het commercieel te maken. Het woord dieet bereikt nou eenmaal de massa denk ik. Iedereen die focus legt op gezondheid, moedig ik persoonlijk alleen maar aan, dus goed werk van de cardioloog Malhotra.

Mensen in Pioppi eten veel groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, olijfolie, vis en af en toe een glaasje wijn. Wat ik nog belangrijker vind aan dit “dieet” is dat deze Italianen veel sociale contacten en plezier hebben. Tot slot bewegen zij dagelijks meerdere keren op een dag. De combinatie van deze dingen houdt hen gezond en vitaal.

Waar ik ook rekening mee heb gehouden in dit recept is, hoeveel verschillende soorten voedingsstoffen onze darmen kunnen verteren. Wacht voordat je vol onbegrip stopt met lezen, ik leg het je uit aan de hand van een veel voorkomend voorbeeld.

Na het eten van je lunch of diner, hoor je energiek te zijn en geen dips te krijgen. Ook hoor je geen opgeblazen buik te hebben. Deze energie dips kunnen komen doordat je eten niet goed verteerd wordt. In dat geval gaat er extra energie naar het verteringssysteem i.p.v. naar jouw energiecentrales in je lijf.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen – ook wel macronutriënten genoemd – die je beter niet met elkaar kunt combineren. Welke dat zijn, vertel ik je in een ander artikel maar ik heb in deze salade daar in ieder geval rekening mee gehouden.

En dan nu naar het recept!


VULLENDE VEGA MEDITERRANE SALADE 

 

INGREDIËNTEN VOOR 2-3 PERSONEN

 • 150 gram gekookte volkoren rijst (ik heb de rijst de avond ervoor voor het diner gebruikt en extra voor deze salade gekookt)
 • 1 potje Lima bonen gespoeld en uitgelekt
 • 2 grote handen rucola
 • 2 tomaten
 • 2 kleine aubergines
 • 6 zongedroogde tomaten
 • 1/2 bol biologische buffelmozzarella
 • 1 tl gedroogde basilicum
 • peper en zout
 • 1-2 el olijfolie

 

BEREIDING

 1. Mijn advies is om de salade te maken wanneer je voor het diner rijst nodig hebt. Dit scheelt je tijd. Doe je dit niet dan zou ik de rijst koken volgens de gebruiksaanwijzingen op het pak.
 2. Verwarm de oven op 200 graden Celsius
 3. Was de aubergines en snijd deze in ronde plakken.
 4. Leg de plakjes aubergine in een ovenschaal, doe hier de basilcum, peper en zout overheen en eindig met 1-2 el olijfolie. Meng alles goed door elkaar en zet het voor ongeveer 25 minuten in de oven. Dit kun je ook heel goed avond van tevoren doen.
 5. Spoel de bonen goed om en laat ze uitlekken in een vergiet.
 6. Snijd vervolgens de tomaten in blokjes, zongedroogde tomaten door midden en de buffermozzarella in stukjes.
 7. Neem een grote schaal (waar je alles goed in kunt mengen) en doe hier de rucola in.
 8. Voeg vervolgens de rijst, Lima bonen en alle overige gesneden ingrediënten aan toe.
 9. Wanneer je aubergine klaar is, voeg je deze ook aan de salade. Roer alles heel goed door elkaar.
 10. Voeg naar wens nog extra peper en zout aan toe. Optioneel (maar wel lekker) druppel er wat Basalmico azijn overheen.

 

GOED VOOR

 • het binnenkrijgen van antioxidanten want naast dat de aubergine van zichzelf antioxidanten bevat wordt deze waarde verhoogt wanneer je het roostert met olijfolie;
 • het beter overdragen van allerlei dagelijkse prikkels in je hersenen, denk aan telefoon, social media, files en drukte op treinstations bijvoorbeeld;
 • de hoeveelheid vitamine B1 die in rucola zit;
 • in balans houden van je bloedsuiker en drang naar zoetigheden.

 

Mannen zijn vaker dan vrouwen “bang” dat ze aan vegetarische gerechten niet genoeg hebben. Bij deze daag ik alle mannelijke professionals uit om dat te testen, met deze salade. 😉

Mocht je dit of een ander recept van mij maken en het op social media willen delen?
Gebruik dan #healthbz want zo kan ik het zien. Dat vind ik natuurlijk heel leuk. 

Inspire yourself, follow Health by Zeljka on:

Instagram | Facebook | Linkedin