Mijn manier om gezond de herfst door te komen; deze warme (of koude) immuniteit booster als ontbijt!

Wanneer het kouder buiten wordt, meer gaat regenen en vooral ook harder gaat waaien moet ik overschakelen naar meer warme voeding. Anders heb ik de hele dag een koud en daardoor verkrampt gevoel. Dat hoeft niet perse letterlijk heet eten te zijn maar dat kunnen ook verwarmende ingrediënten zijn.

Dit ontbijtje is de laatste dagen/ weken mijn go to geworden op werkdagen omdat het binnen 5 minuten klaar is (als je het de avond ervoor snel even voorbereidt). Het is daarnaast een immuniteit booster wat we allemaal goed kunnen gebruiken in de herfst.

Je immuniteit beschermt je namelijk tegen indringers zoals allerlei virussen. Liever elke ochtend dit dan al die Pracetamols en Ibuprofens die mensen vaak slikken als ze verkouden zijn en/ of griep hebben.

 

WAAROM IS HET GOED VOOR JE?

 • Kurkuma is een belangrijk antioxidant, werkt antibacterieel en is een verwarmende voedingsstof.
 • Sinaasappel bevat o.a. Vitamine C en quercetine. Dit zijn antioxidanten die de schadelijke deeltjes in je lichaam opruimen. Hiermee help je je immuunsysteem om jou te beschermen tegen ziektes.
 • De witte schil van de sinaasappel bevat een stofje (pectine) dat cholesterol- en suikerverlagend kan werken.
 • Havervlokken zijn een bron van vezels en vezels zijn essentieel voor gezonde darmen. Ook is haver goed om in tijdens van stress te eten omdat het co-factoren bevat die de rustgevende hormonen helpen aanmaken. Denk hierbij aan magnesium, zink en B vitamines.

 

SINAASAPPEL & KURKUMA (OVERNIGHT) OATS

DIT HEB JE NODIG (VOOR 2 PORTIES):

 • 1 biologische sinaasappel
 • 1 courgette
 • 1 stukje verse gember (ongeveer 2 cm)
 • 1 volle tl kurkuma + snufje zwarte peper
 • 1 volle tl kaneel
 • 350 ml ongezoete amandelmelk
 • 8 el volkoren havervlokken
 • kopje water (optioneel)
 • Toppings: 2 verse vijgen of blauwe bessen, ongezouten pecannoten, hennepzaad en/ of pompoenpitten


ZO MAAK JE HET:

1. Plaats in een blender de eerste zes ingrediënten en blend het tot een vloeibare smoothie. Is het te dik, voeg er dan eventueel nog wat water aan toe.

2. Roer vervolgens de havermout doorheen en laat het een nacht in de koelkast staan. Wil je meer havermout gebruiken omdat het niet vullend genoeg is, vooral doen.

3. Je kunt het de volgende ochtend zo koud eten of in een pannetje 5 minuten opwarmen. Kies je voor de tweede variant dan zou ik er nog wat water aan toevoegen zodat je het makkelijk kunt doorroeren.

4. Schenk het in twee kommen en garneer met toppings naar keuze. Verse vijgen, blauwe bessen (ontdooit uit de vriezer) of kaki’s vind ik er het lekkers bij smaken maar wees hier lekker creatief in. Kies voor minder zoet fruit omdat er al genoeg natuurlijke suikers in de sinaasappel en de havermout zitten.

 

Mijn advies zou zijn om komende maanden een switch te maken naar warmere gerechten om je darmen te ondersteunen. Heb je extra behoefte aan eiwitten? Voeg er dan een schep pure eiwitpoeder aan toe. Let hierbij dat het een plantaardige variant is, zonder toegevoegde suikers in welke vorm dan ook en uiteraard zonder chemische kleur- en smaakstoffen.

 

Mocht je dit of een ander recept van mij maken en het op social media willen delen?
Gebruik dan #healthbz want zo kan ik het zien. Dat vind ik natuurlijk heel leuk. 

 

Inspire yourself, follow Health by Zeljka on:

Instagram // Facebook // Linkedin