WAAROM STAAND WERKEN NIET DE OPLOSSING IS

Vol trots laten steeds meer werkgevers zien dat ze aandacht besteden aan vitale en gezonde werknemers. Sta bureaus, medicine balls i.p.v. bureaustoelen of gratis fruit voor iedereen.

Daar word ik – een gezondheidsexpert met als missie werkend Nederland energiek en gezond maken en houden – heel blij van. Of toch niet helemaal? Dit is mijn kijk – onderbouwd vanuit onderzoeksresultaten – op de hype van staand werken.

 

Hoe staan wij ‘kantoor mensen’ er eigenlijk voor?

Of kan ik beter zeggen, hoe zitten wij er eigenlijk voor? Zitten is het nieuwe roken geeft 23,7 miljoen hits op Google weer. Mensen met een zittend beroep hebben 2,5 keer meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die gedurende de dag meer bewegen. Nederlanders zitten per dag het langst van alle Europeanen.

Internet staat er vol van. Ik zou bijna uit angst gaan staan nu ik dit aan het schrijven ben. Maar ik heb net een van de mooiste wandelingen gedaan hier in het noorden van Ibiza dus ik “mag” blijven zitten.

Heb jij wel een zittend beroep dan is er helaas een kans dat je het grootste gedeelte van je dag zittend doorbrengt. In dit geval klopt “internet” wel; zitten is zeker niet gezond voor ons lichaam. Sterker nog ons lichaam is daar niet voor gemaak. Zowel fysiek als psychisch kun je klachten ondervinden wanneer je dagelijks veel zit.

Dus dachten de werkgevers; we laten onze mensen veel meer staan.

 

Waarom staand werken niet de oplossing is?

Ik begrijp dat een sta bureau een makkelijke oplossing is voor een werkgever om zijn of haar werknemer minder te laten zitten. Alleen bewegen is hetgeen je zou moeten stimuleren en niet perse staand werken.

Ons lichaam is gemaakt om verschillende houdingen aan te nemen en verschillende bewegingen te doen. Door het bewegen worden allerlei belangrijke processen in je lichaam en in je cellen geactiveerd. Bijvoorbeeld het proces van energie vrijmaken. Simpel gezegd door te bewegen voel je je energiek.

Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat juist vaker, en niet altijd intensiever, bewegen ons gezond houdt.

 

Hoe kun je dan vaker bewegen?

Het begint allemaal met informeren en inspireren. Laat aan je werknemers zien waarom ze vaker zouden moeten bewegen, wat brengt het hen en daardoor ook jou als werkgever. Geef ze inspiratie door o.a. onderstaande tips toe te passen.

  1. Neem de trap i.p.v. de lift.
  2. Ga wandelend vergaderen.
  3. Ga wandelen in je lunchpauze.
  4. Ga op de fiets naar je werk wanneer mogelijk..
  5. Wanneer je belt, loop dan naar buiten en pleeg dat telefoontje terwijl je loopt.

Laat ik afsluiten door te zeggen dat ik zeker wel blij ben met alle initiatieven die een groep of een individu inspireren om gezonder te gaan leven. Hiermee wil ik alleen de werkgever (maar ook werknemer) aan het denken zetten; ga jij voor duurzame inzetbaarheid? Focus je dan op het implementeren van initiatieven die op lange termijn resultaat geven. 

Zou je eens met mij willen sparren over hoe je dit het beste kunt aanpakken? Neem contact met mij op, ik help je graag.