Vegetarische bietensalade uit de oven die zowel koud als warm lekker is. Perfect dus om het vooraf klaar te maken!

 

 

Rode bieten en een oven is echt altijd een gouden duo. Voeg je er nog wat kruiden aan toe dan kan het niet misgaan. Je kunt nog heel veel andere combinaties mee maken maar dit had ik over in de koelkast en het bleek een goede combi te zijn.

Bij een lunch is het belangrijk dat je er voldoende energie van krijgt zonder hoge pieken en diepe dalen. Zonder die after lunch dip bedoel ik dan. Daar zorgen voedingsstoffen voor, zowel voor die pieken als voor die dalen. Laat je lunch daarom altijd bestaan uit voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezels. Bij deze salade hoef je daar niet meer over na te denken want dat heb ik al voor je gedaan, die specifieke voedingsstoffen zitten er in.

Maar zoals altijd ….

 

WAAROM IS HET GOED VOOR JE?

 

 • Aubergines zijn goed voor ons hart, brein en huid doordat ze o.a. nasunine bevatten. Aubergines kun je beter niet rauw eten maar altijd verwarmen.
 • Linzen bevatten vezels en plantaardige proteïnen. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel, voor langdurige energie en bevorderen een gezonde darmflora. En je darmen zijn je tweede brein dus uiteindelijk ook goed voor je brein.
 • Schapen of geiten producten worden door de meeste mensen beter verteerd omdat het eiwitstructuur anders is. Het verstoort daarom minder je hormonen en je spijsvertering. Uiteraard is het hier van belang hoe de dieren geleefd hebben en wat ze gegeten hebben.
 • Peterselie bevat ontzettend veel vitamine C, 100 gram peterselie geeft je 167% van de ADH aan vitamine C. Vitamine C is een cruciaal antioxidant en betrokken bij bijna alle processen in je lichaam.

 

VULLENDE & SMULLENDE RODE BIETENSALADE UIT DE OVEN

 

DIT HEB JE NODIG (VOOR 2-3 PORTIE):

 • 1 blik linzen (uitgelekt en afgespoeld)
 • 4 grotere rode bieten of 1 pakje voorgekookte rode bieten
 • 1 aubergine
 • 60 gram schapenfeta
 • walnoten (2 handen vol)
 • 1 handje verse peterselie
 • komijnpoeder, peper en zout
 • olijfolie

 

ZO MAAK JE HET:

1. Verwarm de oven voor op 180℃.

2. Gebruik je rauwe bieten dan moet je deze eerst vooraf koken totdat ze zacht genoeg zijn om doorheen te prikken met een vork. Vanaf dat moment is de bereiding hetzelfde ongeacht welke bieten je gebruikt. Snijd de rode bieten en de aubergine in ongeveer even grote stukken.

3. Meng de kruiden met de groenten in een ovenschaal en doe hier 2 el olijfolie overheen. Zorg dat de groenten helemaal bedekt zijn met de olie en de kruiden.

4. Plaats de ovenschaal 15 minuten in de oven.

5. Haal de groenten uit de oven en doe er vervolgens linzen en feta bij. Meng weer alles goed door elkaar en zet het terug in de oven voor ongeveer 10 minuten.

6. Haal de groenten uit de oven en maak het af met de walnoten en de vers gehakte peterselie.

 

Je kunt dit meteen eten uiteraard maar de volgende dag kort in de oven opwarmen of zelfs koud eten is een lekkere optie. Ideaal dus om het mee te nemen naar school als je lunch.

Enjoy en laat het me weten wat je ervan vond!

 

Mocht je dit of een ander recept van mij maken en het op social media willen delen?
Gebruik dan #healthbz want zo kan ik het zien. Dat vind ik natuurlijk heel leuk. 

 

Inspire yourself, follow Health by Zeljka on:

Instagram // Facebook // Linkedin