5 SIMPELE TIPS DIE JE KUNT DOEN VOOR MEER ENERGIE

Of je nu een fulltime leraar bent, een ondernemer of een invalleerkracht, we willen allemaal meer energie. Niet alleen maar meer energie voor de klas maar ook daarna als je de minder leuke taken moet doen of ’s avonds thuis als je met je kinderen of partner bent.

Om dagelijks meer energie te hebben moet je dagelijks iets ervoor doen. Magic pills of andere wonders bestaan in dit geval echt niet. Ik geef je hieronder 5 tips om meer energie te hebben gedurende je (werk)dag.

 

1. Eet meer (voldoende) eiwitten

Eiwitten heeft je lichaam nodig om te herstellen en op te bouwen. Dit geldt natuurlijk extra voor de sporters onder ons maar de niet-sporters hebben deze voedingsstof ook nodig voor het herstel na een werkdag of een stressvolle periode. Ben je geregeld moe, houd eens bij hoeveel eiwitten je eet en bekijk of dat voldoende is. Je vermoeidheid zou zomaar daar aan kunnen liggen.

 

2. Eet drie maaltijden per dag en stop 2-3 uur voor het slapen met eten

Hoe vaker je eet/ snacks hoe vaker je bloedsuikerspiegel schommelt. Dit zorgt ervoor dat je dips in energie groter en frequenter zijn. Je lichaam zal vaker en vaker om energie vragen wat betekent dat jij continu aan eten denkt, snackt en naar die koelkast/ keukenlade loopt.

Wil je in een diepe slaap komen waar je lichaam echt van uitrust, stop dan op tijd met eten. Je lichaam heeft energie nodig voor het verteren van voedsel dus geef het die tijd. Zo krijg je de rust die je nodig hebt ’s nachts en word je uitgerust wakker. Het gaat niet alleen maar om de hoeveelheid uren die je slaapt maar net zo veel om de kwaliteit van je slaap.

 

3. Minder met voeding waar ontstekingen door ontstaan

Dit kan een lastige zijn voor mensen want ontstekingen zijn misschien een beetje een vaag begrip. Maar onthoud dit: wanneer jij voeding eet wat niet bij je past ontstaan er laaggradige ontstekingen in je lichaam die je energie kosten. Zo kunnen peulvruchten minder goed zijn voor mij en zuivel voor jou. Weet welke voeding over het algemeen voor ontstekingen zorgt en minder daarmee.

 

4. Vermijd schermen 2 uur voor het slapen gaan

Ons lichaam heeft een natuurlijk ritme waarbij we in de ochtend energiek en “aan” horen te zijn en ’s avonds rustiger en klaar om te slapen zodat je ’s nachts kunt herstellen. Dit wordt o.a. geregeld door je hormonen. Deze hormonen raken verstoord wanneer we tot laat in de avond Netflix kijken, voor het slapen gaan nog even door Instagram scrollen of de mail checken. Vermijd daarom alle schermen voor het slapen gaan om dat natuurlijke ritme in stand te houden.

 

5. Creëer een ochtend- en avondroutine

Routine en gewoonte zorgt ervoor dat dingen makkelijker lijken dan ze wellicht zijn. Ze zorgen er ook voor dat je minder stress en haast ervaart. Bepaal wat je elke ochtend eet op werkdagen, ga op dezelfde tijdstip naar bed, ga op vaste tijden bewegen. Dit bespaart je energie want je hoeft er niet aan te denken dus hou je energie over voor adhoc klussen en situaties.

 

Voor mij heeft deze laatste zoveel energie en tijd opgeleverd dat ik er niet meer zonder wil. Elke ochtend en avond (bijna elke dan) doe ik hetzelfde en denk er ook nooit meer over na, net als met tandenpoetsen is het een automatisme geworden.

Ik hoop dat je een of twee van deze tips in jouw leven kunt toepassen en hiermee extra energie overhoudt voor de leuke dingen zoals je vrienden, familie of tijd voor jezelf!

 

Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden?

Deel het artikel met ze en … Inspire yourself!

 

Voor meer tips en inspiratie volg mij op:

Instagram          Facebook         LinkedIn

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!