WAT KUN JIJ ZELF DOEN VOORDAT HET ZOVER IS?

Hoeveel mensen in je omgeving – of wellicht van je eigen personeel – ken jij die te maken hebben of hebben gehad met en burn-out? Ik weet zeker dat je er meerdere op kan noemen. Ik ken er zelfs een paar; het zijn allemaal ambitieuze, vaak perfectionistische jonge professionals.

Dat komt ook overeen met de resultaten van allerlei onderzoeken waaronder deze. Daaruit blijkt dat maar liefst een kwart van de jongeren te maken heeft of krijgt met een burn-out. Deze jonge generatie werkt graag en hard, ze halen hun eigenwaarde uit het werk dat ze doen en de prestaties die ze behalen. De andere kant is, dat ze gevoelig worden voor allerlei psychische klachten zoals een burn-out.

 

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN EEN BURN-OUT VOOR JOU ALS WERKGEVER?

 

Volgens de cijfers van het CBS hebben van de 8,5 miljoen werkende Nederlanders meer dan 1 miljoen te maken met een burn-out. Een burn-out is niet per definitie werk gerelateerd maar uit zich voornamelijk op het werk.

Uit onderzoeken blijkt dat steeds meer hoog opgeleide, binnen leidinggevende en intellectuele functies, uitvallen op de arbeidsmarkt door een psychisch probleem zoals een burn-out. In 2017 was 57% van alle ziekteverzuim te wijten aan psychische aandoeningen. Dit percentage is sinds 2013 verdubbeld.

De oorzaken lopen uiteen; van een te hoge werkdruk, enorme prestatiedrang tot de negatieve gevolgen van social media. Vooral deze laatste oorzaak blijkt onder jongeren een probleem te zijn; zij vergelijken zichzelf met wat ze daar zien en dat is vaak een onrealistisch beeld.

Dat de aantallen medewerkers met burn-out gerelateerde klachten stijgt is een feit. Daarmee stijgen ook de kosten voor de werkgever. Verschillende onderzoeken laten zien dat de kosten voor een medewerker met een burn-out tussen € 60.000 en € 70.000 liggen.

Naast de kosten en persoonlijke gevolgen zijn er ook consequentie voor het overig personeel. Zij moeten taken overnemen van de weggevallen collega of een nieuwe collega inwerken. Beide opties brengen een nog hogere werkdruk met zich mee.

 

DIT KUN JE ZELF DOEN OM EEN BURN-OUT TE VOORKOMEN

 

Voorkomen is altijd beter dan genezen en zeker met een burn-out. Ik geef je hieronder tips die je preventief kunt stimuleren op de werkvloer. Het begint uiteraard met een goed voorbeeld geven, dus test ze eerst zelf en ervaar wat het je brengt. Deze tips zijn gebaseerd op beweging, voeding en ontspanning/ mindset.

 

1. BEWEEG VAKER NIET INTENSIEVER

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, alleen dan blijft het lichaam en daarmee ook de geest fit en gezond. De hele dag achter je laptop zitten of in meetings om vervolgens een knallende workout in de sportschool te hebben, is niet per definitie gezond voor je lichaam. Om het lichaam zo min mogelijk stress te bezorgen is het verstandiger om elke dag bijvoorbeeld 1 uur te wandelen. Dit kun je gemakkelijk verdelen tussen je lunchpauze en na het avond eten.

 

2. START JE DAG MET EEN HIIT

Om hormoonbalans in je lichaam te behouden is het goed om 2x per week voor je ontbijt een korte intensieve training te doen van ongeveer 20 minuten. Hiermee stimuleer je bepaalde hormonen die je een geluksgevoel bezorgen en juist de levels van deze hormonen zijn laag bij iemand met burn-out klachten.

 

3. EET OMEGA 3 VETZUREN

Omega 3 vetzuren zitten o.a. in vette vis, lijnzaad en walnoten. Deze voedingsstof – wanneer je er genoeg van binnen krijgt en opneemt – kan leiden tot minder cortisol in je lijf. Cortisol is het stresshormoon. Door ons huidig voedingspatroon hebben veel mensen een tekort aan Omega 3 vetzuren en juist te veel aan Omega 6 en 9.

 

4. EET (EN SLIK) GENOEG MAGNESIUM

Wanneer wij ons in een stressvolle situatie bevinden, verliezen we meer magnesium. Daarnaast heeft magnesium een ontspannende werking op het zenuwstelsel en de spieren. Heb je een drukke baan, ben je veel in de auto of sport je veel? Dan is de kans groot dat je een magnesium tekort hebt. Naast spinazie, donkere chocola (70% of meer cacao) en chiazaad kun je ervoor kiezen om een gecheleerd magnesium supplement voor het slapen in te nemen.

 

5. NEEM AF EN TOE EEN INFORMATIE STOP

Om je goed te kunnen focussen, creatief te kunnen zijn of probleemoplossend te denken hebben je hersenen 100% rust nodig. Dat betekent helemaal geen informatie consumeren; geen series kijken, social media checken of een management boek lezen. Creëer op wekelijkse basis voor jezelf ruimte om helemaal geen informatie tot je te nemen. Sommige mensen doen het door te mediteren, anderen wandelen en jij mag het op jouw manier doen. Maak hier een gewoonte van juist in de meest drukke periode van je leven.

 

6. STA ELKE OCHTEND 15 MINUTEN EERDER OP DAN JE PARTNER/ KINDEREN

Woon je samen en/ of heb je kinderen? Dan is de kans groot dat vanaf het moment dat je wekker gaat, je in een “aan modus” staat. Zet daarom 15 minuten eerder je wekker en zorg ervoor dat je jouw dag rustig begint. Dit is voor iedereen anders; rustig douchen, je eerste kopje koffie of thee alleen drinken of juist alvast alles klaarzetten voor de rest van je gezin. Ook hier geldt do it your way maar maak er een gewoonte van.

 

INVESTEER IN JEZELF THUIS EN OP KANTOOR

Deze simpele tips vragen iets van je, namelijk tijd en moeite. Investeer dan ook in je gezondheid net zoals dat je investeert in je baan of je bedrijf. Wat heb je aan een succesvolle carrière wanneer je gezondheid op wat voor manier dan ook je in de steek laat?

Het kan lastig zijn om patronen te doorbreken of om überhaupt te starten met een andere lifestyle. Het is juist de kunst om niet alles in een keer te willen veranderen zodat de veranderingen die je maakt blijvend zijn. Vraag daarom hulp aan een professional maar ook aan je sociale omgeving om je heen. Vanuit de oertijd zijn wij gemaakt om samen te leven, niet alleen.

Ben je een werkgever, vraag jezelf af wat is je meer waard een investering in preventie van of besteding aan ziekteverzuim? Wees ook een voorbeeld voor je personeel. Volg deze tips een maand lang elke dag en kijk wat het je brengt.

 

Mocht je hulp nodig hebben bij vitaliteit op jouw werkvloer? Behoefte hebben aan een actieve inspiratie sessie? Of wil je gewoon een kop koffie drinken en sparren over jouw gezondheid?

Ik help je graag! Stuur mij gerust een mailtje! 

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! – Zeljka

Let’s FB // Let’s Insta