WAT IS DE LINK TUSSEN GEZONDE DARMEN EN EEN GELUKSGEVOEL? EN WAT KAN JIJ HIERAAN BIJDRAGEN?

Hoe voel jij je? 100% relaxed, uitgerust, opgewekt, energiek? Optimaal fit zowel psychisch als fysiek? Waarschijnlijk kun je hier niet 100% bevestigend op antwoorden. En je bent niet de enige.

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikt antidepressiva. Iedereen die ik spreek is moe, mensen zijn geïrriteerd in het verkeer en hebben weinig energie na een werkdag.

Dat voeding hierin een rol speelt weet je waarschijnlijk wel maar weet je ook hoe? En nog belangrijker weet je waar je moet beginnen om je lekkerder in je vel te voelen?

 

HET BEGINT ALLEMAAL IN DIE ENORME “ZAK MET BACTERIËN”; JE DARM!

Heel kort en bondig neem ik je mee op voedingsreis door je lichaam.

Stel je eet een ei; dat ei wordt in je spijsverteringssysteem afgebroken – of opgeknipt – in stofjes die de organen van binnen herkennen en kunnen gebruiken.

Dat zijn in dit geval o.a. aminozuren. Deze aminozuren worden gebruikt om neurotransmitters aan te maken. Neurotransmitters zijn postbodes van o.a. goede stemming, rustig gevoel, energiek gevoel.

Dus werkt jouw spijsvertering niet goed, wordt het ei niet goed opgeknipt, worden er geen werkzame stoffen van gemaakt en krijgt jouw brein niet het signaal zich goed te voelen.

Zo simpel werkt het!

Jouw organen van binnen herkennen geen ei of een appel.

Dit moet eerst opgeknipt worden in werkzame stofjes. 

 

Soort voeding en opname ervan zijn cruciaal voor het optimaal functioneren van je brein. Onderzoeken hebben al meerder malen laten zien dat o.a. vezels en Omega-3 vetzuren van invloed zijn op het verminderen van depressieve gevoelens zonder nadelige gevolgen zoals bijvoorbeeld antidepressiva dat wel heeft. Het verbaast mij dan ook dat er zoveel jonge mensen zijn die met gemak antidepressiva slikken en niet de moeite willen nemen om ook hun voeding (en levensstijl) te veranderen.

Niet alleen psychische ziektes zoals depressies maar ook concentratieproblemen (bij kinderen), overprikkeld zijn, burn-outs, irritatie, slecht om kunnen gaan met emoties en agressie op straat zijn gevolgen van slechte darmflora.

Om dit om te keren moet je beginnen in jouw eigen keuken. Datgene wat jij in je lichaam stopt komt er op een positieve of op een negatieve manier uit.

 

HOE ZORG JE ZELF VOOR JE DARMEN?

Zoals je hierboven zag zorgt o.a. het eten van eiwitten voor het aanmaken van stofjes die je blij en energiek maken. Alleen eten is niet voldoende, je moet ze ook goed opnemen en verteren.

Gezonde vertering en dus gezonde darmflora ontwikkelen kun je stimuleren door deze 7 tips:

  1. Eet zo min mogelijk geraffineerde suikers
  2. Zorg dat je voldoende B vitamines binnen krijgt
  3. Focus je op Omega 3-vetzuren verhogen en Omega 6-vetzuren verlagen
  4. Eet vezelrijke groenten en fruit eten
  5. Drink genoeg water
  6. Ga dagelijks wandelen, hardlopen, touwtje springen
  7. Zorg voor genoeg kwalitatieve slaap

 

Als je spijsvertering in orde is dan is stap twee zorgen dat je datgene eet wat omgezet wordt in energie, mentale rust en een blij gevoel. 

Medicatie is soms noodzakelijk en gezonde voeding is altijd noodzakelijk voor een gelukkig, energiek en vervuld leven. Investeer in je gezondheid, elke dag!

 

Wil je meer inspiratie?

Volg mij dan op Social Media:

Let’s FB // Let’s Insta

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!