GEZONDE SALADE MET RODE RIJST

Een salade als lunch meenemen naar je werk klinkt als heel veel werk. Het is ook iets meer moeite dan het smeren van een boterham. Tandenpoetsen kost ook 2 minuten extra van je tijd en we doen het (bijna) allemaal. Twee keer per dag zelfs.

Perceptie dat het je uren extra kost is echt onrealistisch. Toen ik bij een werkgever werkte nam ik altijd mijn eigen lunch mee omdat het lekkerder, gezonder en goedkoper was. Vaak maak ik het gebruik van mix and match principe.

Wat ik hiermee bedoel is dat ik ’s avonds altijd extra maakte om het de volgende dag te hergebruiken. Zo ook met deze salade. Rijst kook ik al een dag of twee eerder. Daarna voeg ik de groenten aan toe.

Lees hieronder ook waarom rode rijst super gezond voor je is.

 

RODE RIJST SALADE

 

INGREDIËNTEN (2 PERSONEN)

 • 150 gram gekookte rode rijst
 • 2 kleine blikjes tonijn
 • 1 komkommer
 • 10 cherrytomaten
 • 1 kleine rode ui
 • handje zwarte olijven
 • een bosje verse peterselie
 • olijfolie
 • citroensap
 • peper en zout

 

BEREIDING

 1. Snijd de komkommer in halve maan stukjes, de cherrytomaten door de helft, ui in halve ringen en hak de peterselie.
 2. Snijd de olijven ook door midden.
 3. Meng in een grote kom de groenten en de rijst.
 4. Voeg hier de uitgelekte tonijn, olijven, citroensap, olijfolie en de kruiden.
 5. Zorg dat alles goed door elkaar gemengd is.

 

WAAROM IS HET GOED VOOR JE?

 • Rode rijst wordt in China al eeuwen gebruikt als medicijn voor allerlei hart- en vaatkwalen. Rode rijst is daarnaast goed voor bloedcirculatie, bloeddrukverlaging en diabetes.
 • Door het toevoegen van de gezonde vetten uit de olijven en de olijfolie wordt de opname van rijst langzamer waardoor je bloedsuikerspiegel minder hard stijgt en daalt.
 • Tonijn is een bron van eiwitten en die zullen je langer verzadigd houden waardoor de kans op snacken tussen de maaltijden door minder wordt.

 

Mocht je dit of een ander recept van mij maken en het op social media willen delen?
Gebruik dan #healthbz want zo kan ik het zien. Dat vind ik natuurlijk heel leuk. 

 

Inspire yourself, follow Health by Zeljka on:

Instagram // Facebook // Linkedin