DUURZAME INZETBAARHEID IS MEER DAN DE WEKELIJKSE BOOTCAMP

Vorige week was ik bij de inspiratiesessie ‘Gezonde Werkvloer’ georganiseerd door Vitaal Breda en JOGG Nederland. Het doel was inspireren en geïnspireerd worden. Vitaliteit in het bedrijfsleven blijkt een containerbegrip te zijn. Toch viel mij iets op wat ik bij elke werkgever hoorde en zag. Is vitaliteit in de praktijk wel zo een containerbegrip als dat we denken?

 

WIE INSPIREERDE ONS?

De aanwezige werkgevers zoals CM en Gemeente Breda lieten hun bestaande initiatieven zien ter inspiratie, maar wilden ook geïnspireerd en eventueel geholpen worden met hun uitdagingen als het gaat om vitale werknemers.

Aan de andere kant waren er professionals die op hun manier en met hun specifieke expertise een bijdrage kunnen leveren aan vitalere werknemers. Zo was  Herre Zonderland – ja de broer van – er om iedereen te laten voelen wat een squat positie van een minuut met je doet.

Na alle inspiratiesessies was er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over verschillende dilemma’s waarmee een werkgever te maken heeft als het gaat om de gezonde werkvloer. Beloon je de niet rokende werknemer extra of niet? Verplicht je je werknemer om mee te doen aan de wekelijkse bootcamp of niet? Genoeg om over te discussiëren, wat wij in Nederland heel goed kunnen.

 

WAT VIEL MIJ OP?

Nu kom ik op het voor mij opvallende als het gaat om vitaliteit op de werkvloer. Ik heb met een aantal werkgevers gesproken; van advocaten tot de HR manager van de supermarktketen Spar. Iedereen is het met elkaar over eens dat vitaliteit te maken heeft met beweging, voeding en positieve en gezonde mindset.

Maar dan gaan we naar de praktijk en valt het mij op dat veel bedrijven eenmalige acties opzetten om hun werknemers vitaal te houden. Denk hierbij aan wekelijkse bootcamps, georganiseerd meedoen aan hardloopwedstrijden of sportschool abonnementen.

Deze initiatieven zijn zeker waardevol want bewegen is een must wanneer je een vitaal (werk)leven) wil hebben en houden. Echter lange termijn impact op de vitaliteit – dus op het bedrijfsresultaat – zullen ze niet hebben.

 

DIE MUDRUN IS LEUK MAAR NIET DE OPLOSSING VOOR DUURZAME VITALITEIT

De reden dat jij als werkgever een vitale medewerker wil, kan zijn verzuimkosten omlaag brengen, langer gebruik kunnen maken van je medewerker en/ of positief bedrijfsimago creëren om zo meest waardevolle medewerkers aan te trekken en te behouden. Wat jouw reden ook is, dit doe je met een lange termijn doel. Jij investeert hierin omdat je er in gelooft dat je er iets voor terug krijgt.

Vitaliteit leent zich daar heel erg goed voor want gezond, energiek en positief word je niet ineens. Daar moet je in investeren, elke dag weer tot het punt dat het vanzelf gaat. Daarna ga je naar een volgend aspect, blijf je dat dagelijks doen ezv.

Vergelijk het met tandenpoetsen; toen je klein was hebben je ouders elke ochtend en avond misschien wel strijd moeten voeren om jou aan te leren dat je dagelijks je tanden moet poetsen. Nu is het iets wat je zonder nadenken doet, ongeacht je dag en gemoedstoestand. Jij weet dat elke dag tandenpoetsen ervoor zorgt dat je een gezond gebit houdt.

Zo is het ook met vitaliteit op de werkvloer; eenmalig een event organiseren waarbij iedereen meedoet aan een hardloopwedstrijd levert op lange termijn jou niet die vitale medewerker op. Wat doet deze medewerker na het event? Beweegt hij of zijn dagelijks of blijft het bij die ene bootcamp sessie?

Daarnaast is vitaliteit meer dan sporten. Wist je dat voor sommige – vaak jonge ambitieuze medewerkers – heftige sportsessies zelfs nadelig kunnen zijn? Het kan ervoor zorgen dat ze nog meer cortisol – het stresshormoon – aanmaken en daardoor angstig en onrustig worden. Inspireer en informeer daarom je medewerker dagelijks op het gebied van beweging, voeding, mindset en ontspanning.

 

INVESTEER IN DIE TANDENBORSTEL

Investeer in een goede tandenborstel en train je medewerkers om elke dag hun tanden te poetsen. Na verloop van tijd zullen er zelf om vragen of sterker nog zelf hun tandenborstel aanschaffen.

Jouw doel als werkgever is duurzame inzetbaarheid, investeer daarom in duurzame oplossingen waarbij het meedoen aan die toffe mudrun een klein onderdeel van is.

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! – Zeljka

Let’s FB // Let’s Insta