HOMEMADE BROOD ZONDER GLUTEN MET EXTRA EIWITTEN

Afgelopen 10 dagen heb ik via de stories op Instagram mijn ontbijt met jullie gedeeld. Mijn ontbijt bereid ik 80% van de dagen avond ervoor en is het vaak smoothie of havermout. Daar is verandering in gekomen sinds ik zelf brood bak.

Ik had een broodbakmachine gekregen maar nog nooit iets mee gedaan. Het leek me zoveel werk terwijl het werkelijk meest simpele is wat je kunt doen. Dit brood kun je in een broodbakmachine doen maar ook gewoon in de oven bakken. Na een paar keer testen en tweaken heb ik nu de verhoudingen die werken voor beide varianten. En die heb ik hieronder ook voor je uitgewerkt.

Tag me vooral in jullie creaties want dat is het leukste wat er is om te zien!

 

WAAROM IS HET GOED VOOR JE?

 • Boekweit is een zaadje en geen graan en bevat daardoor geen gluten. Door de hoge consumptie van gluten wordt bij veel mensen de darmwand geïrriteerd na het eten van producten met gluten. Dit zorgt voor fysieke maar vooral ook mentale klachten zoals onrust.
 • Boekweit heeft minder effect op je bloedsuikerspiegel dan bijvoorbeeld tarwe.
 • Kikkererwtenmeel bevat meer eiwitten en vezels i.t.t. tarwemeel. Hierdoor blijf je langer verzadigd en stijgt je bloedsuikerspiegel minder na het eten van dit brood.

 

GLUTENVRIJ BOEKWEIT BROOD

 

INGREDIËNTEN

 • 300g boekweitmeel
 • 300g kikkererwtenmeel
 • 4 eieren
 • 300 ml spa rood
 • 1 tl Keltisch zeezout
 • 1 tl natriumbicarbonaat (baking soda te koop bij natuurwinkels)
 • 2 el gemalen lijnzaad (optioneel)

 

BEREIDING 

 1. Wanneer je dit in de broodbakmachine maakt, dan doe je eerst alle natte ingrediënten in je machine en daarna de drogen. Zet de broodbakmachine aan volgens de normale instructies en dat was het eigenlijk.
 2. Wanneer je het handmatig gaat maken dan meng je eerst alle droge ingrediënten in een kom.
 3. Voeg hier vervolgens de geklutste eieren en het water aan toen. Kneed het totdat je kleverig deeg hebt.
 4. Leg het deeg op een bakplaat waar je bakpapier en klein beetje boekweitmeel op doet en maak er een bal van.
 5. Bak vervolgens je brood in ongeveer 30 minuten in een oven op 200℃.

 

Laat het brood eerst goed afkoelen totdat je het gaat snijden. Bewaar het brood als het afgekoeld is in een papieren of stoffen zak.

Enjoy en laat het me weten wat je ervan vond!

Mocht je dit of een ander recept van mij maken en het op social media willen delen?
Gebruik dan #healthbz want zo kan ik het zien. Dat vind ik natuurlijk heel leuk. 

 

Inspire yourself, follow Health by Zeljka on:

Instagram // Facebook // Linkedin