Waarom vragen beantwoorden van leerlingen in je pauze gevoel van ‘aanstaan’ verergert?

Een tijdje geleden vroeg ik de leerkrachten die mij op Instagram volgen (@healthbyzeljka) wat zij zoal doen in hun pauze. Een aantal activiteiten die ze noemden zijn:

lunchen met collega’s;

praten over werk en privé zaken;

lunchen achter je werkplek en doorwerken (om eerder naar huis te kunnen);

vragen van studenten beantwoorden;

je telefoon checken (Social Media, WhatsApp, mail).

 

Niets schokkends toch?

Ben jij een van de leerkrachten die in zijn of haar pauze vragen van de leerlingen beantwoordt omdat je ze heel graag wil helpen, je anders hier geen tijd voor hebt of omdat je hierdoor op tijd naar huis kan? Lees dan even een minuut verder.

 

“Ik heb geen tijd voor pauze mentaliteit leidt tot uitputting!”

 

Waarschijnlijk ben je net als veel van je collega’s continu aan het werk, in ieder geval in je hoofd. Je ervaart dat je echt geen tijd hebt om pauze te nemen anders moet je langer doorwerken of blijf je thuis nog aanstaan.

Ik herken dit zelf ook. Tijdens mijn studies dacht ik dat nachten doorleren mij meer zou brengen dan pauzes nemen en even niets doen. Als ik nu een training moet geven, doe ik juist paar uur daarvoor niets. Dat geeft me zoveel meer energie en vooral een helder en rustig hoofd waardoor ik alles wat die dag gebeurt beter aankan.

Dit kan jij elke pauze die je neemt ook voor jezelf creëren. Overspannen raken of uitgeput zijn heeft niets met maken met hoeveelheid werk. Je krijgt een burn-out of raakt uitgeput wanneer je jouw brein niet oplaadt, continu van prikkels voorziet of niet de juiste voedingsstoffen geeft. In je pauze doorwerken staat gelijk aan nog meer prikkels, nog meer load op je brein.

Op lange termijn raakt je hoofd hier van overprikkeld, raakt je lichaam in een stressreactie, ga je geïrriteerd reageren naar je partner, kinderen of collega’s, om uiteindelijk als je hier mee door blijft gaan uitgeput te raken.

 

Nu je dit weet, wat kun je doen?

Nu is het aan jou en jouw team om dit te implementeren bij jullie op school. Laat je informeren om te snappen hoe dit precies zit, maak het zo klein mogelijk dat het uitvoerbaar is en dan is het een kwestie van gewoon blijven doen. Neem pauze zoals deze bedoeld is om op lange termijn energiek en positief te kunnen blijven werken.

Nog een laatste tip: dit geldt zeker niet alleen voor je werkleven maar ook als je thuis bent. Thuis wil je toch ook rustig en positief naar je partner reageren? Uitgerust wakker worden? Volledige focus hebben voor je kinderen als je met ze bent?

Je lichaam weet echt niet wanneer jij op je werk bent en wanneer thuis, zorg er daarom in elke situatie goed voor. De kunst is om minder druk te zijn en evenveel of meer productief!

 

Voor tips en inspiratie volg mij op:

Instagram          Facebook         LinkedIn

 

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!