ONTBIJTBOWL MET WARM SEIZOENSFRUIT

Het is eigenlijk best wel gek dat mensen je nog vragen wat je met Kerst gaat doen. 9 van de 10 keer gaan we toch met onze familie en vrienden eten. Ik ben dit jaar met Kerst onderweg van Kroatië terug naar Nederland. Tweede Kerstdag staat dan uiteraard wel in het teken van eten met familie.

Vroeger vond ik dat niet zo fijn want dan “moest” ik zoveel eten en voelde ik me de dagen daarna moe en futloos. Nu rust ik juist heel erg uit, neem ik overal extra lang de tijd voor en zorg ik vaak voor een energieke ochtend.

Zo sport ik ’s ochtends bij voorkeur buiten, ga ik tussen het eten door wandelen en – my favorite – maak ik het ontbijt extra lekker en gezond. Deze fruitbowl zit vol vitamines en mineralen maar staat ook heel mooi op de Kerst ontbijttafel. Binnen 20 minuten ook nog eens!

 

WAAROM IS HET GOED VOOR JE?

 • Het is een redelijk licht ontbijt waardoor het lichaam de tijd krijgt om al het eten te verteren voordat je weer aan tafel gaat voor de Kerstlunch.
 • Yoghurt bevat eiwitten die je een langere periode verzadigd houden en minder voor energiedips zorgen.
 • Yoghurt (mits je het kunt verteren en niet te vaak eet) helpt je darmen gezond te houden.
 • Speculaaskruiden bevatten o.a. kaneel en kaneel zorgt ervoor dat je minder behoefte krijgt in zoetigheden.

 

KERST ONTBIJT FRUITBOWL

 

INGREDIËNTEN (voor 2 personen)

 • 1 appel
 • 2 manderijnen
 • 2 handen vol blauwe bessen of kersen (uit het vriesvak)
 • 1 hand vol verse cranberries
 • 1 stukje (duimgrootte) verse gember
 • 2 tl speculaaskruiden
 • 2 handjes noten en pitten naar keuze
 • plantaardige yoghurt of Griekse yoghurt
 • 1 tl honing

 

BEREIDING

 1. Verwarm de oven op 200℃.
 2. Schil en snijd de appel en de manderijnen in stukjes.
 3. Meng in een ovenschaal alle fruit, gember, noten en speculaaskruiden.
 4. Giet er 2 el water overheen en roer alles nogmaals door elkaar. Plaats de overnschaal voor 15 minuten in de oven.
 5. Doe ongeveer 150 gram yoghurt in een bakje met daarnaas of overheen het warme fruit en notenmengsel. Tot slot smeer je hier de honing overheen en genieten maar.

 

De kleuren van het fruit passen helemaal bij de Kerstsfeer.

Enjoy en laat het me weten wat je ervan vond!

 

Mocht je dit of een ander recept van mij maken en het op social media willen delen?
Gebruik dan #healthbz want zo kan ik het zien. Dat vind ik natuurlijk heel leuk. 

 

Inspire yourself, follow Health by Zeljka on:

Instagram // Facebook // Linkedin