HOE ZORG JE ERVOOR DAT HET EEN GEZONDE LUNCH IS?

Werkgevers die voor een lunch zorgen, een top idee! Waarom? Op deze manier wordt de medewerker “gedwongen” weg van zijn/ haar bureau te eten, in een gezelschap en geeft het hem/ haar wellicht meer tijd doordat ze daar niet zelf over na hoeven te denken. Thumbs up voor die werkgevers!

Nu wil je natuurlijk dat na de lunch jouw werknemers volop energie hebben tot het einde van hun werkdag. Dat willen zij zelf dat ook. 🙂 Daar heeft voeding veel invloed op. Ik geef je een aantal tips voor een gezonde lunch op kantoor.

4 TIPS VOOR EEN GEZONDE LUNCH VOOR JE MEDEWERKERS

 

1. ZORG VOOR RUIM VOLDOENDE GROENTEN

De helft van onze lunch en diner zou uit groenten moeten bestaan om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Dan nog komen we tekort aan vitaminen maar dat is een heel ander onderwerp. Daarnaast zorgt groenten het minst voor dat de bloedsuikerspiegel schommelt waardoor we after lunch en dinner dips kunnen voorkomen. Hallo energy!

DUS OP KANTOOR: zorg voor komkommer, tomaat, paprika maar ook bijvoorbeeld courgetti of bloemkool rijst wat je zo rauw kunt eten. Bestel je de lunch bij een cateraar dan kun je voor vullende salades zorgen met o.a. broccoli, bloemkool, zoete aardappel of pompoen. Soepen met alle soorten groenten zijn ook een goed alternatief.

 

2. KIES VOOR BELEG DAT GOED IS VOOR DE HERSENEN

Onze hersenen bestaan voor het grootste gedeelte uit vetten. Het klinkt dan ook vast logisch als ik zeg dat we voor concentratie en probleemoplossend denken gezonde Omega 3 vetten moeten eten. Na 12:00h wil je deze uiteraard extra voeden. Kies daarom voor vetrijk en eiwitrijk beleg.

Daarnaast zorgt bijvoorbeeld jam, vleeswaren of smeerkaas ervoor dat we te veel suikers in een keer binnen krijgen. Ons lichaam reageert daarop met een energie dip. Dat wil je juist voorkomen.

DUS OP KANTOOR: kies voor gerookte zalm, gekookt ei, avocado, hummus, cottage cheese of notenpasta als broodbeleg i.p.v. vleeswaren en jam.

 

3. ZORG VOOR VOEDZAAM BROOD(ALTERNATIEVEN)

Elke zondag komt er een Health tip by Zeljka op mijn Instagram en gisteren ging de tip over (on)zin van verschillende broodsoorten. Mocht je meer willen weten daarover, check de post op Insta. Brood hoeft namelijk niet altijd ongezond te zijn mits je er niet teveel van eet, rijkelijk belegt met wat ik bij tip twee schreef en zoveel mogelijk puur brood eet. Brood wordt wel als suiker gezien en verwerkt door ons lichaam dus eet je daar te veel van in “verkeerde” combinaties kan het ons moe maken. Hetzelfde geldt voor vele verschillende soorten crackers.

DUS OP KANTOOR: Zorg voor volkoren brood (spelt, tarwe, rogge) maar kies ook eens voor rijst- of maiswafels als alternatief. Crackers bevatten vaak allerlei chemische toevoegingen dus laat je niet misleiden door gezond klinkende marketing claims.

 

4. LAAT MELK, YOGHURT EN ANDERE DRANKEN “THUIS”

Samen lunchen is natuurlijk gezellig en leuk, maar het is ook een moment om je lichaam en geest te voeden. Melk en allerlei melkproducten zijn minder gezond voor onze darmen – wat ons tweede brein is – dan we denken. Daarnaast bevatten verschillende yoghurtsoorten veel suikers waar wij in de huidige samenleving juist te veel van binnen krijgen. Dit uit zich in moeheid, slecht slapen, drang naar suiker, slechte huid en zo kan ik wel even doorgaan.

DUS OP KANTOOR: laat zuivel zoveel mogelijk staan. Kunnen je werknemers echt niet zonder kies dan voor biologische volle Griekse yoghurt, kefir of biologische biogarde. Dit zijn melkproducten met meest gunstige bacteriën voor je darmen en/ of die wij makkelijker kunnen verteren.

 

BONUS TIP: ZORG VOOR BEWEGING

Deze tip staat niet los van de vorige maar is niet gerelateerd aan voeding. Beweging is de manier om meer energie te krijgen, je brein opnieuw aan te zetten en creatiever te worden. Zorg daarom voor een kantoor ritueel waarbij je rondom de lunch beweegt. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om in de herfst en winter genoeg tijd door te brengen buiten in daglicht. Ik heb er eerder over geschreven wat dat doet met je ziekteverzuim.

DUS OP KANTOOR: Ga 10 minuten voor de lunch buiten korte work-out doen met bijvoorbeeld een app (Nike Training, 7M Workout) of een filmpje van Fitness Blender. Is dit te heftig voor jullie? Ga 20 minuten na de lunch met z’n allen naar buiten voor een wandeling.

 

ZOALS OPRAH ZEI …

” If you want your life to be more rewarding, you have to change the way you think. 

Hoe onrealistisch en apart sommige van deze tips klinken, je kunt er een of twee toepassen en kijken wat er gebeurt op lange termijn.

Ik kan mij ook voorstellen dat je medewerkers deze veranderingen niet meteen willen aannemen want wij willen allemaal vooral niet veranderen. Wellicht is dan een inspiratiesessie of praktische workshop een goed idee? Hiermee inspireer je hen en licht je meteen toe waarom je dingen doet en verandert.

Ik kan je daarbij helpen dus mocht je hulp of meer informatie willen?

Ik help je graag! Stuur mij gerust een mailtje!

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! – Zeljka

Let’s FB // Let’s Insta