Met een paar dagelijkse tips vind je meer mentale rust in een wereld waarin we veel meer online zijn en doen.

Na het horen van de laatste persconferentie hebben velen van ons het gevoel dat we weer een paar stappen terug moeten. Minder mensen op bezoek, restaurants eerder dicht en fysieke trainingen en vergaderingen zoveel mogelijk weer online.

Het nog meer online zijn dus naar een scherm kijken, zitten en binnen blijven heeft grote gevolgen voor ons mentale en fysieke welzijn. Wij zijn vanuit de oertijd gevormd voor beweging, interactie, fysiek contact en een natuurlijk dag- en nachtritme. Dit alles wordt verstoord – al jaren – maar nu meer dan ooit. Onderzoeken laten zien dat we zelfs 30% meer online afspraken hebben dan begin 2020.

 

Waarom heeft het online werken zoveel impact op ons brein?

Bij een video gesprek moet jij ineens al je zintuigen op een veel actievere manier gebruiken. Waar we voorheen aan iemand z’n ogen konden zien (onbewust) of zij/ hij echt naar ons luistert moet je dit nu halen uit het beeld op je scherm dat niet altijd even goed is. Dit kost jou meer energie.

Het non-verbale aspect in de communicatie valt voor een groot gedeelte weg en juist dat is iets wat automatisch geregistreerd wordt door ons brein. Iets wat ons weinig moeite kost.

Ook blijkt dat we ons veel meer irriteren aan onze collega’s en hebben onnodig veel prikkels tijdens een Zoom vergadering t.o.v. een fysieke vergadering. Denk hierbij aan je eigen beeld i.p.v. alleen het gezicht van de persoon met wie je in gesprek bent.

Dit alles bij elkaar maakt ons moe. Klachten zoals slapeloosheid, irritatie, vermoeidheid en hoofdpijn zijn het gevolg.

Maar gelukkig zijn er een aantal tips die je zelf kunt toepassen om dit te verminderen of zelfs te voorkomen. Het is niet makkelijk dat realiseer ik mij, maar het is wel mogelijk. De vraag is in hoeverre ben jij bereid om te investeren in je mentale rust en gezondheid?

 

5 tips om mentale rust te vinden in een online (werk)leven

 

1. Plan je dag

Sommige mensen hebben het gevoel dat ze geleefd worden door hun e-mail, vergaderingen en andere berichtenstromen. Voor een gedeelte heb je dit zelf in de hand. Je staat x aantal uur voor de klas, het restant kun je zelf indelen. Zorg dat je een dag van tevoren je werkdag plant op een verstandige manier. Dit betekent o.a. genoeg lege ruimte overhouden tussen je vergaderingen en afspraken, dat je genoeg tijd overhoudt om je dag rustig op te starten en af te sluiten. Neem je dit niet in je eigen handen, dan ga je mee met iemand anders zijn of haar planning. Dit zorgt voor een gevoel van geleefd te worden en achter de feiten aan te lopen.

 

2. Durf ook nee te zeggen

Vrijdagmiddag borrels, spelletjesavonden, 1-op-1 afspraken; er is zoveel dat online georganiseerd wordt maar je hoeft echt niet overal bij aanwezig te zijn. Sommige gesprekken kunnen ook telefonisch (zonder video) en andere kunnen eventueel met een simpele vraag per mail later beantwoord worden. Wees kritisch in welke online afspraken echt moeten en zeg vaker nee tegen al die uitnodigingen.

 

3. Must do: elke dag 100% “schermvrij” doorbrengen

Als je één van deze tips moet kiezen, kies dan deze. We brengen zo ontzettend veel tijd door kijkend naar een scherm, iets wat ons brein, ogen, lichaamshouding niet (her)kent. Je zicht wordt korter, je krijgt een overvol hoofd, je verstoort je slaap- en wekritme ermee en geeft het brein een signaal dat er stress is. Zorg daarom dat je per dag 15 minuten minimaal naar geen enkel scherm kijkt, nee ook niet naar de televisie. Geef jezelf 100% de ruimte om alle prikkels even tijdelijk te stoppen.

 

4. Stretchen en contra bewegen

De hele dag zitten en naar een scherm kijken verandert ons postuur. We leunen vaak meer voorover dan nodig, zitten niet met beide zitbotten op een stoel en trekken onze schouders op. Een fight or flight houding die voor een korte periode heel nuttig is. In de oertijd was dit de periode dat je aangevallen kon worden door een roofdier om vervolgens ergens te schuilen en te ontspannen. Nu blijven we veel te lang in deze houding en krijgen we last van ons hoofd, schouders, rug en veel meer.

Doe daarom bewegingen waarbij je je borst opent, je benen helemaal strekt, vooroverbuigt en je rug vaker heen en weer beweegt. Na één uur zitten zou je alweer dit soort contra bewegingen moeten doen. Werk je thuis voor een gedeelte, dan kun je dit prima inplannen en doen.

 

5. Eet voldoende Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn essentiële bouwstoffen voor onze hersenen en hormonen. Ze zijn nauw betrokken bij een goede ontwikkeling van ons zenuwstelsel. Onderzoeken laten zien dat kinderen die voldoende essentiële vetzuren hebben gehad (via borstvoeding) een betere hersenontwikkeling hebben. Ook voor mensen met psychische klachten en aandoeningen zoals Alzheimer, levert voldoende Omega-3 vetzuren een positieve bijdrage. In stressvolle tijden wil je helder en klam kunnen reageren en handelen. Daarvoor heb je voldoende voedingsstoffen nodig waaronder Omega 3-vetzuren.

In dit geval zou ik zelfs suppletie adviseren. Laat je hierin echt adviseren door een professional want de meeste supplementen doen je meer kwaad dan goed.

Wil je gratis suppletie advies van mij? Neem dan contact met mij op.

 

Heb je nu geen tijd voor je eigen gezondheid? Dan weet je dat je gezondheid later ook geen tijd neemt voor jou!

 

Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden?

Inspire yourself … maar deel dit artikel ook met hen!

 

 

Voor meer tips en inspiratie volg mij op:

Instagram          Facebook         LinkedIn

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!