SEXY FLEXY POKE BOWL – MET OF ZONDER VIS

Is het heel Nederlands of is het iets van de randstad – eten bestellen en dan het liefst in het weekend? You tell me want toen ik thuis woonde bestelden wij nooit eten. Toen ik in Breda woonde alleen, deed ik dat ook echt 2 keer per jaar (of niet). Nu ik samenwoon bestellen we wekelijks 1 of 2 keer eten.

Dit gaat een beetje tegen mijn gevoel in want ik ben niet zo’n “besteller”. Ik ga liever lekker uiteten of ik kook zelf. Gelukkig zijn er hier in Haarlem steeds meer en meer goede restaurants waar je kunt afhalen en zit er gegarandeerd iets #hbzproof bij. Poké bowls zijn een voorbeeld ervan als je het bij de juiste tent bestelt.

Maar je kunt het natuurlijk net zo makkelijk zelf maken dus dat heb ik gedaan. Dit recept is door ervaren “bestellers” goedgekeurd dus hierbij mijn sexy flexy variant omdat het zowel met vis als vega gemaakt kan worden. Je vindt er ook meteen linkjes naar de producten die ik ervoor heb gebruikt.

 

WAAROM IS HET GOED VOOR JE?

 • Ten eerste is dit een gezondere versie omdat de verhoudingen die ik je hieronder geef meer in balans zijn. Je krijgt met deze Poké bowl minder koolhydraten binnen dan wanneer je er een zou bestellen. Dit geeft je langdurig energie.
 • Rijst noodles zijn tarwevrij en voor veel mensen beter te verteren. Je krijgt er bijvoorbeeld minder snel opgeblazen buik van of energie dips.
 • Tamari is een glutenvrije sojasaus maar bevat ook minder zout als je voor die variant kiest.
 • Paprika’s bevatten vitamine C; een noodzakelijk antioxidant voor ons lichaam. Vitamine C is tevens cruciaal voor een mooie en strakke huid.
 • Rode paprika’s bevatten tevens capsaïcine, een stofje dat vetverbranding verbetert.
 • Zwarte sesamzaad is een oervorm van de witte variant. Het bevat calcium en andere aminozuren die goed zijn voor je botten en je huid.

 

SEXY FLEXY POKE BOWL

INGREDIËNTEN (voor 4 porties)

 • 1 pak rijst noodles
 • 3 grotere wortelen geraspt
 • 2 lente-uien 
 • 4 rode puntpaprika’s
 • 1 bakje sojabonen
 • 1 avocado
 • verse tonijn, zalm of extra sojabonen als je het vegetarisch wil houden
 • dressing: 2 grote el tahin, 2 el Tamari soja saus, peper en het sap van een 1/2 limoen.
 • zwarte sesamzaadjes als topping (optioneel)

 

BEREIDING 

 1. Snijd en/ of rasp alle groenten in reepjes. Zorg dat de groenten allemaal klaar zijn voordat je verder gaat.
 2. Bereid vervolgens de noodles volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ik heb de noodles in het water laten staan totdat ik het bord echt ging opmaken om het kleven te voorkomen.
 3. Mix alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Is de dressing iets te vast, voeg er dan een klein beetje lauw water aan toe.
 4. Eet je het met tonijn of zalm, stijd ook je vis in dunne plakjes.
 5. Laat de noodles uitlekken en begin dan meteen met het opmaken van je bord. Hiervoor raad ik je deze verhoudingen aan: 25% noodles onderop, 50% groenten en 25% vis of extra sojabonen. Leg de reepjes avocado bovenop.
 6. Giet een paar tl saus over je Poké bowl en strooi er wat sesamzaadjes overheen.

 

Je kunt hier natuurlijk enorm in variëren met groentesoorten, verse kruiden of andere eiwitbronnen. Ik ga deze week een nieuwe variant maken met zalm en extra zeegroenten om onze jodiuminname te verhogen.

Enjoy en laat het me weten wat je ervan vond!

Mocht je dit of een ander recept van mij maken en het op social media willen delen?
Gebruik dan #healthbz want zo kan ik het zien. Dat vind ik natuurlijk heel leuk. 

 

Inspire yourself, follow Health by Zeljka on:

Instagram // Facebook // Linkedin