5 STAPPEN NAAR EEN REALISTISCHE OCHTENDROUTINE VOOR EEN LEERKRACHT

Hoe start jij jouw ochtend? Hoe word je wakker? Door de wekker of door je kids of je hond? Hoe voelt dat, rustig of gehaast? Zou je het fijn vinden om in de ochtend even wat tijd voor jezelf te hebben? Al is het maar 10 minuten?

Vorige week had ik het met mijn vriend over dat sinds ik voornamelijk vanuit huis werk, ik echt een andere routine in de ochtend moest ontwikkelen. Voorheen werd ik “gedwongen” om op een bepaald tijdstip de trein te halen, daarvoor te eten, douchen e.d. Ik werkte in Amsterdam dus had gelukkig alle tijd in de trein voor wat me-time.

Nu sta ik soms nog eerder op dan toen ik op kantoor werkte, heb ik als eerste in de ochtend me-time en voel ik mij super energiek elke ochtend weer. Dit kwam niet zomaar. Daarvoor heb ik veel boeken gelezen, veel geleerd over de werking van onze brein en vooral veel zelf getest.

Een tijdje geleden heb ik een aantal leerkrachten gebeld en naar hun ochtendroutine gevraagd. Wat mij opviel is dat ze bijna allemaal een uur voordat de lessen beginnen aanwezig zijn om de lessen voor te bereiden, met collega’s nog even te praten of hun administratieve taken te doen. Ook al sta je hierdoor eerder op, je begint je werkdag op deze manier wel iets rustiger.

Kies jouw haalbare ochtendroutine om je dag positief te beginnen.

 

Maar hoe zit het met JOUW voorbereiding?

Daarmee bedoel ik dus niet die van de klas, van je mailtjes of zelfs de voorbereiding van je kinderen. Ik bedoel echt van jou! Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn om elke ochtend te doen voor een productieve maar vooral een positieve dag. Dit heb ik niet zelf verzonnen, dit haal ik uit de literatuur en wetenschap.

1. Wat je ook doet, maak er een routine van. Dus kies liever een aspect dat zo klein is dat je het met gemak elke dag kunt doen.

2. Zorg dat je 5, 10, 15 – of hoeveel minuten je dan ook hebt – alleen voor jezelf hebt. Sta iets eerder op en drink je kopje thee alleen, neem rustig zonder anderen om je heen een douche of zet alvast het ontbijt in alle rust voor iedereen klaar. Mediteren is uiteraard een van de beste opties maar hou het wel haalbaar voor jezelf.

3. Doe iets voor je gezondheid elke ochtend. Denk hierbij aan een glas water drinken met eventueel wat citroen erin.

4. Doe iets waar je blij van wordt, bijvoorbeeld je favoriete liedje opzetten, knuffelen met je hond of je partner.

5. Doe iets wat leerzaam is. En nee je hoeft geen boeken te lezen in de ochtend maar denk aan een podcast opzetten over een leerzaam onderwerpen terwijl je onderweg naar je werk bent.

 

Begin klein door te kiezen voor een van deze punten, maak hiervan echt een routine zodat je brein het onthoudt. Ga daarna pas door naar een volgend punt. Ochtendroutines zijn essentieel maar moeten wel haalbaar zijn. 20 minuten mediteren, dan een Yoga sessie en daarna uitgebreid ontbijten klinkt leuk maar geloof mij kan ook juist stress opleveren.

 

Wil je meer inspiratie?

Volg mij dan op Social Media:

Let’s FB // Let’s Insta

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!