TIPS OM ONTSPANNEN JE WERKDAG AF TE SLUITEN

Tot 17:00h een meeting die 15 minuten uitloopt. Je trein vertrekt om 17:30h en je moet nog even iets mailen naar je collega, dat had je beloofd. Heel snel ren je naar je bureau, verstuurt het mailtje naar die collega, klapt de laptop dicht en ren je naar de trein. Herkenbaar? En hoe voel je je daarbij? Ontspannen?

Ik herken het zeker van de tijd dat ik in loondienst zat en ik ben er van overtuigd dat ik niet een van de weinigen ben. Paar weken geleden vroeg ik op mijn Instagram of er interesse was in een artikel over hoe je nu ontspannen en gezond je werkdag af kunt sluiten. Het antwoord daarop was volmondig ja, dus bij deze mijn tips.

Deze tips helpen je om met een leeg hoofd weg van kantoor te gaan, jouw lichaam te voeden met nutriënten die je nodig hebt voor meer energie en concentratie aan het einde van je werkdag en tot slot om de volgende dag fris en helder te beginnen.

 

6 TIPS VOOR EEN EFFECTIEVE AFSLUITING VAN JE WERKDAG

 

1. ZORG VOOR EEN VOEDZAME SNACK TUSSEN 16:00 – 17:00 

Snack alleen wanneer je echt honger voelt aan het einde van je werkdag. Je brein heeft voeding nodig en dat zijn gezonde Omega 3 vetten die zitten in walnoten, lijnzaad, vette vis en eieren. Kies dus voor een gekookt ei, maiswafel met gerookte zalm of handje noten als middag snack. 

 

2. VERMIJD CAFFEINE IN DE MIDDAG

Drink het liefst na 12:00h helemaal geen koffie meer. Cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je cortisol level (stress hormoon) omhoog gaat. Het gevolg hiervan is dat je opgejaagd gevoel kan hebben, alertheid ervaart en geen overzicht hebt. Dat zijn nu precies de dingen die je aan het einde van je werkdag niet nodig hebt. 

 

3. PLAN JE AFSPRAKEN SLIM IN

Veel van ons hebben onze agenda wel degelijk in onze eigen “handen”. Hoe lastig het ook misschien is, zorg ervoor dat 30 tot 45 minuten voordat je naar huis gaat je agenda leeg is. Blok dit standaard in de agenda zodat je collega’s het ook als bezet zien. Na verloop van tijd zullen ze hier rekening mee houden, in ieder geval op dagelijkse basis. Sporadisch kunnen uiteraard altijd uitzonderingen voorkomen.

 

4. WERK ALLE SIMPELE TAKEN AF VOORDAT JE NAAR HUIS GAAT

Het is zo dat ons brein aan het einde van de dag minst productief is en in de ochtend juist de capaciteit heeft om meest complexe taken uit te voeren. Maak hier slim gebruik van. Zorg ervoor dat je jouw werkdag afsluit met alle simpele taken die je moet doen zodat je de volgende dag meteen kunt beginnen aan die ene complexe taak en niet het beantwoorden van de mails.

 

5. MAAK EEN REALISTISCHE TO DO LIST VOOR DE VOLGENDE DAG

Bekijk je agenda voor de volgende dag en bepaal hoeveel tijd je realistisch hebt om aan je taken te werken. Stel daarna een to do list waarbij je in de ochtend werkt aan je meest complexe taak voor die dag. 

 

6. BEWEEG VOOR DE ENERGIE IN JE VRIJE TIJD

Tot slot nog een tip die je energieker maakt na je werk, dus in je vrije tijd. Zorg ervoor dat je nadat je hebt gewerkt een kleine wandeling maakt naar de trein of je auto. Woon je dichtbij je werk, probeer dan op de fiets te gaan. Bewegen na een dag voornamelijk zitten zorgt ervoor dat er energie na de cellen gaat waardoor de kans groter is dat jij ’s avonds niet uitgeput op de bank neerploft maar energiek en positief je avond doorbrengt. Goed voor jou maar ook je partner, gezin of vrienden.

 

ZOVEEL TIPS, WAAR MOET IK BEGINNEN?

Begin bij de tip die jou het meest makkelijk lijkt. Oefen het elke dag, net als tandenpoetsen. Heb je die eerste tip eigen gemaakt, ga dan naar de volgende. Wellicht vind je ze niet alle zes even waardevol, dat is prima. Zoek uit welke bij jou en jouw situatie past.

Ik ben er alleen om je te inspireren en te coachen, jij bent er om het uiteindelijk eigen te maken en het te doen. Heb je daar hulp bij nodig? Je kunt altijd contact met mij opnemen. Met een klik ben je er al. 

Ik help je graag! Stuur mij gerust een mailtje!

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! – Zeljka

Let’s FB // Let’s Insta