WAAROM MAAKT SPORTEN JE GELUKKIGER EN POSITIEVER?

Heeft iemand ooit dit tegen je gezegd: ik voel mij zoveel ongelukkiger nu ik gesport heb dan dat ik mij daarvoor voelde. Tegen mij niet! Ik ken wel heel veel mensen – inclusief mijzelf af en toe – die voordat ze zijn gaan sporten geen zin in hadden of moe waren. Hoe kan dit?

 

WAT MAAKT JE GELUKKIG NA HET SPORTEN?

Dit heeft allemaal te maken met stofjes in je hersenen (neurotransmitters). Endorfine, dopamine en serotonine zijn de neurotransmitters die signalen geven aan je hersenen waardoor jij je op een bepaalde manier voelt en gedraagt. Ik geef je drie belangrijkste redenen waarom jouw lichaam en hersenen zich gelukkiger voelen wanneer jij op een reguliere basis sport en beweegt.

The only bad workout is the one that didn’t happen!

 

1. AANMAAK VAN FEEL GOOD STOFJES 

Zoals ik eerder schreef door het sporten worden drie belangrijke neurotransmitters aangemaakt in je hersenen die alle drie op hun manier zorgen voor een positiever gevoel. Allereerst zorgt endorfine er voor dat je minder pijn voelt en dat je een gelukkig gevoel ervaart. Daarnaast zorgt serotonine voor een positieve gemoedstoestand maar reguleert ook je eetlust. Tot slot is dopamine een stofje die je aanzet tot actie zoals het aanzetten om te gaan sporten/ bewegen.

Deze drie neurotransmitters worden aangemaakt wanneer jij sport. Dit is ook wetenschappelijk bewezen bij o.a. mensen die depressieve gevoelens ervaren. Niet voor niets zijn er therapieën tegen depressies waar gebruik wordt gemaakt van sporten zoals het hardlopen.

 

2. VERBETERING VAN SLAAPRITME

Een wie wordt nou niet gelukkig van goede nachtrust! 😉 Ook hierbij speelt weer “een stofje” een rol, namelijk serotonine. Om goed te kunnen slapen hoort je lichaam voldoende melatonine aan te maken. Om genoeg melatonine aan te kunnen maken, moet er eerst genoeg en op het juiste moment serotonine aanwezig zijn in je lichaam. Naast dit proces is het ook zo dat fysiek en mentaal energie verbranden ervoor zorgt dat je beter slaapt.

 

3. VERLAGING VAN STRESS

Sommige mensen schieten juist in de stress bij het idee dat ze moeten sporten of bewegen, maar de natuur heeft ons echt gebouwd om te bewegen. Wanneer we sporten ontstaat er ruimte in ons hoofd doordat we op dat moment – als het goed is – aan niets anders denken. Een leeg hoofd stimuleert het creatieve en probleemoplossende in ons breincapaciteit. Dit kan stress verlagend werken. Minder stress is een determinant voor een gelukkiger gevoel.

Daarnaast is het zo dat wanneer je op het juiste moment en met de juiste intensiteit sport, je het stresshormoon cortisol verlaagt in je lijf. Dit geldt zeker niet voor iedereen en voor elke vorm van bewegen.

 

WAT ZIJN DE ALTERNATIEVEN?

Donkere chocola (minstens 70% cacao) en rode wijn! Dopamine – een van de drie lucky stofjes – wordt ook aangemaakt door het eten van chocola en het drinken van rode wijn. In kleine hoeveelheden en met mate.

Natuurlijk spreekt het voor zich dat dit niet de alternatieven zijn voor het sporten, er zijn namelijk geen alternatieven. Onze lichaamsfuncties en processen zijn gebouwd op beweging van het lichaam. Willen we deze processen onderhouden, moeten we toch echt bewegen. Mijn advies is:

 

Zoek een manier van bewegen waarbij je nergens anders aan denkt tijdens het bewegen. Elke keer wanneer je moe bent of stress voelt, ga dat doen! Na drie maanden wordt het misschien wel zelfs leuk.:-)

 

Lijkt het je interessant om eens persoonlijk advies te krijgen en deze stofjes te laten testen?

Je kunt altijd contact met mij opnemen. Het is gratis en ik zal je altijd eerlijk advies geven. Met een klik ben je er al.

Stuur mij gerust een mailtje.

Je kunt mij ook bellen op 06 100 668 15.

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! – Zeljka

Let’s FB // Let’s Insta