HOE WORD JE UITGERUST WAKKER?

Hoe heb je geslapen? Als een baby! Dat zal je vaak van mij horen want ik slaap echt 99% van de tijd als een baby. Maar wat betekent dat? Dat ik uitgerust en energiek wakker word, dat ik geen koffie nodig heb om op gang te komen en dat ik vrij snel actief wil zijn nadat ik wakker ben geworden.

Een baby wordt meestal met een glimlach wakker, vol energie en zin om te eten en te spelen. Een baby kent geen snooze knop. Ik heb 4 tips voor je op een rijtje gezet zodat jij net als een baby uitgerust en energiek wakker wordt.

Voordat ik alle ouders over mij heen krijg, ik begrijp dat er ook situaties zijn wanneer een baby minder vrolijk wakker wordt. Maar als alles goed is, dan zie je waarschijnlijk in de ochtend een blij en uitgerust kindje.

 

4 MAKKELIJKE TIPS VOOR MEER ENERGIE IN DE OCHTEND

 

1. EET NIET TE VEEL KOOLHYDRATEN IN DE AVOND

Ik heb dit al meerdere malen benoemd en blijf het herhalen; om alles wat wij eten en drinken te verteren en af te breken tot werkzame stoffen in je lijf, kost het je lichaam je energie.

Eet jij in de avond een zwaar koolhydraatrijke maaltijd of snack dan heeft je lichaam meer tijd en energie nodig om dit te verteren. Dit betekent dat je lichaam ‘s nachts langer doorwerkt i.p.v. rust. Dat ‘doorwerken’ van je lichaam uit zich in moeheid in de ochtend.

Vermijd dus laat in de avond grote hoeveelheden pasta, aardappelen, rijst, deegwaren, koekjes of chips.

 

2. EET EIWITTEN BIJ JE DINER

Voeg eiwitten toe aan je diner of late night snack. Denk hierbij aan gegrilde wilde zalm, biologische kip, linzen, handje amandelen of een glas warme amandelmelk.

Deze voedingsmiddelen bevatten aminozuren zoals tryptofaan die onze (slaap)hormonen helpen reguleren.

 

3. ZORG VOOR JUIST LICHT IN DE AVOND EN OCHTEND

Ons slaap-waakritme wordt gereguleerd door twee hormonen: melatonine en cortisol. In de avond wordt het hormoon melatonine aangemaakt. Dit gebeurt o.a. doordat het donker wordt. Zorg daarom minimaal 30 minuten voordat je gaat slapen dat je niet naar een scherm kijkt. Dus zet de TV, telefoon, iPad uit en lees bijvoorbeeld een boek. Het blauw licht van een scherm bootst de zonlicht na en dat verstoort de aanmaak van melatonine. In de ochtend hoort cortisol juist hoog te zijn en dit wordt gestimuleerd door zonlicht. Wanneer je in het donker wakker wordt – en die kans is groot vanaf nu totdat het weer lente wordt – doe dan meteen het licht aan. Op deze manier kun je het natuurlijk licht van dag en nacht nabootsen. Dit helpt je om de twee belangrijke hormonen op het juiste moment in balans te brengen.

 

4. NEEM EEN MAGNESIUM SUPPLEMENT VOOR HET SLAPEN

Neem voor het slapen gaan een magnesium supplement. Magnesium is een mineraal dat steeds minder voorkomt in onze voeding. Daarnaast is onze levensstijl steeds stressvoller voor het lichaam waardoor we meer magnesium nodig hebben.Bij stress plassen we namelijk meer magnesium uit.

Magnesium ontspant de spieren en het zenuwstelsel. Ook is magnesium betrokken bij het reguleren van cortisol. Een goed magnesium supplement voor het slapen gaan kan je helpen lichaam en geest rustiger te maken waardoor je beter inslaapt.

Deze tips zullen je pas helpen wanneer je ze voor een langere periode elke dag toepast. Het zijn natuurlijke middelen en geen magic sleeping pills. Dat krijgt een baby toch ook niet, waarom zouden jij als volwassenen dat wel willen gebruiken?

 

Heb jij een vraag aan mij over meer energie of slaapproblemen? Wil je ergens anders over sparren?
Ik ben online en offline aanwezig!

Let’s FB // Let’s Insta
Or let’s meet and have a sugar free almond cappuccino 🙂


I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! –
Zeljka