WAT LEVERT EEN GEZONDE MEDEWERKER JOU OP?

Voor iedereen die mij kent, mijn content ziet of leest, weet hoe ik over vitaliteit op de werkvloer denk. Ik vind het heel belangrijk en van toevoegde waarde voor het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven zelf vindt dat ook steeds meer, maar waarom? En waarom zou jij als werkgever dit ook belangrijk moeten vinden?

Met de resultaten van verschillende onderzoeken en mijn ervaring heb ik dit artikel over geschreven. Om te beginnen vertel ik je eerst iets persoonlijks …

 

IK BEN NIET UIT DE CORPORATE WERELD GESTAPT…

 

Omdat ik er niets meer mee had, omdat het mij te zakelijk was of omdat ik niet voor een baas wilde werken. Vaak hoor je dat van ondernemers die na een vaste baan als eigen baas verder gaan. Voor mij is dat nooit zo geweest. Ik ben met Health by Zeljka gestart juist omdat ik mij thuis voel in het bedrijfsleven. Ik wil met mijn kennis en expertise die professionals helpen richting hun zakelijk succes.

Mijn missie is: de partner zijn waar professionals kennis, inspiratie en coaching vinden voor een energieker, gezonder en positiever (werk)leven. Nu en in de toekomst!
Ik wil met ze samenwerken geen afstand van ze nemen.

Naast dat ik die passie heb, voel ik mij one of them. Met them bedoel ik vooral werknemers binnen de (online) marketing en communicatie tak; van marketeers tot digitale experts. Ik ervaar deze professionals als innovatief en ambitieus, dat is wat ik zo leuk vind aan ze. Echter, ik heb ook gezien dat deze doelgroep vaak kampt met fysieke en psychische klachten. Misschien juist door hun ambitie niveau en de wil om elke dag meer en beter te bereiken.

Mijn conclusie is dat deze – vaak jonge – professionals beter gecoacht moeten worden waardoor jij als werkgever langer en meer profijt van ze hebt. Ik ben niet de enige die daar zo over denkt, steeds meer onderzoeken laten dit ook zien.

 

HOE GEZOND IS JOUW MEDEWERKER NU?

 

Verschillende instanties doen onderzoeken naar vitaliteit op de werkvloer en gezondheid van de bevolking. Ik heb ze bekeken en de keynotes voor je hieronder gezet. Zo gaat het dus ook met jouw personeel.

 

 • meer dan 50% van de bevolking heeft overgewicht;
 • chronische ziektes zijn de belangrijkste determinanten voor langdurige ziekte;
 • werkstress, werk-privébalans en slaapstoornissen zijn belangrijke gezondheidsrisico’s volgens de werkgevers en werknemers;
 • 36% van werkverzuim wordt veroorzaakt door werkstress;
 • jaarlijks komen de kosten voor werkverzuim op 11 miljard euro;
 • 27% van de werknemers noemt slaapproblemen als de oorzaak van hun verzuim;
 • het verzuimpercentage bij medewerkers die slecht slapen is hoger dan bij werknemers die goed slapen (5,3% v.s. 2,4%).
 • vergrijzing wordt gezien als een risicofactor voor duurzame inzetbaarheid van het personeel;
 • gemiddeld zit een medewerker 8,7 uur per dag;
 • een langdurig zieke medewerker kost meer dan 400,- euro per dag;
 • 36% van alle werkgevers zegt wakker te liggen van de kosten die gepaard gaan met het verzuim.

 

Dit is natuurlijk niet nieuw maar misschien wel schokkend om te zien. Daarnaast is het zo dat de medewerker van de toekomst (56%) meer van zijn/ haar werkgever verwacht als het gaat om vitaliteit. Ze willen meer en vaker geïnformeerd worden en daarnaast geïnspireerd op de werkvloer. Voor de werkgever is dat niet altijd top of mind of makkelijk maar zou het wel meer kunnen zijn.

 

WAAROM ZOU JIJ ALS WERKGEVER HIERIN WILLEN INVESTEREN?

 

Ook hier is meer dan genoeg over bekend en de belangrijkste punten heb ik voor je op een rij gezet hieronder. Maar lees vooral ook wat het mij persoonlijk heeft gebracht en ik ben echt geen uitzondering maar one of them.

Toen ik aan mijn fysieke en mentale gezondheid ging werken – wat overigens een proces was en niet iets eenmaligs – zag ik dat uiteraard aan mijn uiterlijk en voelde ik mij vooral energieker. Op de werkvloer uitte dat zich in meer collegialiteit van mijn kant, meer werkgeluk doordat ik wist waar ik goed in was en ook durven toegeven dat ik nog iets moest/ wilde leren maar ook durven initiatief te nemen en besluiten te maken. Ik kon mij beter focussen op mijn werk en ik wilde meer en beter werken.

Tot slot heeft het mij gebracht waar ik nu ben. Zo cliché maar zo waar en ik leg het je uit. Ik heb gemerkt wat ik leuk vind aan mijn werk en wat minder goed bij mij past. Dit heeft meer met werkervaring te maken dan puur vitaliteit. Echter doordat ik mentaal en fysiek fit ben, heb ik de keuze kunnen maken om weg te gaan daar waar ik niet op mijn plek was. Daar blijven is niet goed voor mij maar zeker ook niet voor de werkgever. Ik heb eerder een artikel geschreven over wat keuzes durven maken met gezondheid te maken heeft.

 

Dan nu wat zeggen de onderzoeken over vitale medewerkers:

 • zij hebben een betere focus op hetgeen ze doen;
 • zij zijn meer gemotiveerd om extra te doen voor de werkgever maar vooral voor zichzelf;
 • zij ervaren een hogere zelfeffectiviteit;
 • zij zijn productiever;
 • zij durven meer;
 • zijn kunnen je een besparing van tot wel 7000,- euro per werknemer opleveren;
 • zij zijn je fans en creëren een beter bedrijfsimago;
 • zij zijn langer inzetbaar en presteren beter.

 

Vitale medewerkers zullen op hun hoogtepunt bij je weggaan en jou de kans geven om de volgende professional een kans te geven. Dat kan ik niet met cijfers onderbouwen maar ik denk dat elke werkgever zich kan voorstellen hoeveel negatieve energie het kost om met ongemotiveerde werknemers om te gaan. Bespaar jezelf die negativiteit, bespaar je kosten en investeer nu in je personeel. Thank me later;-)

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! – Zeljka

Let’s FB // Let’s Insta