KRACHTTRAINING; WAAROM ZOU JE HET MOETEN DOEN EN OP WELKE MANIER?

Krachttraining wordt vaak geassocieerd met bodybuilders en mannen. Dat snap ik want ik deed dat tot een paar jaar geleden ook. Totdat ik er meer over leerde en het zelf ging toepassen.

Ik hecht waarde aan gezondheid en daarom investeer ik zoveel in kennis, voeding en mijn totale leven. Maar natuurlijk wil ook ik er fit, slank en sterk uitzien. Overgewicht is tenslotte ook een vorm van ongezond zijn.

Van krachttraining vorm je jouw lichaam, je krijgt spierdefinitie en gaat er slanker uitzien. Dat is een feit en dat is wat je ook vaak online erover hoort en ziet.

Er zijn drie andere belangrijke voordelen om krachttraining te doen. Deze deel ik graag met je hieronder.

 

 

Wat is krachttraining?

Krachttraining is een vorm van trainen waarbij een trainingsprikkel ervoor zorgt dat de hoeveelheid spiervezels groter wordt. Dit effect zorgt ervoor dat je spieren sterker worden.

Deze prikkel – lees intensiteit van een oefening – moet wel groot genoeg zijn dat er weefselschade ontstaat. Dit uit zich in spierpijn. Deze schade herstelt zich door rust en juiste voedingsmiddelen.

 

Wat zijn de belangrijke voordelen van krachttraining?

 

1. Je verbrandt meer vet (ook wanneer je rust daarna)

Hoe meer spieren je hebt in je lichaam – en nee dit is niet hetzelfde als hoe minder je weegt – hoe meer vet je verbrandt in rust. Je ruststofwisseling verhoogt wat ook ervoor kan zorgen dat je het warmer hebt.

 

2. Je houdt je botten sterk 

Je botten zijn gemaakt van een levende stof daarom kan een gebroken bot weer genezen. Botten worden continu afgebroken maar ook weer opgebouwd. Dat afbreken gaat na je 35ste steeds sneller en is het dus belangrijk dat je voor je 35ste zo sterk mogelijke botten hebt gekweekt. Daarna is het weer cruciaal om de opbouw van je botten optimaal te houden. Beide doe je door ze te gebruiken, dus door krachttraining te doen.

 

3. Je houdt met krachttraining je hormonen (o.a. stresshormoon) in balans

Je hormonen worden afgebroken door je lever. Wanneer je teveel van het ene hormoon hebt, is je lever eigenlijk overbezet. Door krachttraining kan cortisol (het stresshormoon) beter worden afgebroken waardoor je lever meer capaciteit heeft om bijvoorbeeld de geslachtshormonen af te breken.

 

Zorg dat je weet wat wel en niet onder krachttraining valt, wat de juiste prikkel is voor je lichaam om er profijt van te hebben en blijf trainen!

 

Ben je een vrouw en je leest dit?

Dan zou ik mij nog meer haasten naar die ‘gewichtenhoek’ in de sportschool. Juist wij vrouwen zouden meer krachttraining moeten doen omdat wij meer hormonale schommelingen ervaren en naarmate we ouder worden onze botten meer worden afgebroken.

 

Wil je meer inspiratie?

Volg mij dan op Social Media:

Let’s FB // Let’s Insta

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!