DIT DOET SUIKER MET JE GEDRAG OP JE WERK!

Van te veel suiker word je dik, maar dat is geen nieuws. Wat wellicht wel nieuws is, is dat het jouw gedrag beïnvloedt. Het maken van besluiten bijvoorbeeld of komen tot creatieve oplossingen.

Heb jij geregeld geen zin om te werken? Dan zou dat kunnen liggen aan je werk, je collega’s maar ook aan de hoeveelheid suiker die je eet.

Maar eerst ….

 

WAAROM HEB JE SUIKER NODIG?

 

Jouw lichaam heeft elke dag een brandstof nodig om op gang te blijven; lopen, praten, nadenken, sporten ezv. Een van de brandstoffen voor je lichaam zijn de koolhydraten. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose. Wij hebben allemaal glucose in ons bloed en dat noemen we bloedsuiker.

Een gezond lichaam reguleert dat er niet te veel of te weinig glucose in je bloed zit. Als dit in balans is voel jij je energiek o.a., heb je een mooie huid en slaap je goed.

Die koolhydraten (suikers en zetmeel) zitten in ontzettend veel producten zoals: een klontje suiker, chips, vleeswaren maar ook in fruit, melk, brood, crackers en rijst. Let er maar eens een week hierop dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Door de dag heen eten de meeste mensen te veel van deze voedingsstof en dus krijgen ze te veel suikers binnen. Wat er dan gebeurt is dat je lichaam het opslaat als vet.

 

WAT GEBEURT ER MET JE GEDRAG WANNEER JE TE VEEL SUIKER BINNEN KRIJGT?

 

Naast dat je er van aan kunt komen zoals ik al zei, zijn er heel veel andere negatieve gevolgen van te veel suiker in je lichaam waar je misschien niet bij stil staat. Het veroorzaakt diabetes, astma en schimmelinfecties zoals Candida. Maar denk ook aan welvaartziektes zoals een te hoge bloeddruk en cholesterol.

In dit artikel wil ik vooral ingaan op de negatieve gevolgen m.b.t. je gedrag en hersenen. Zonder te veel in te gaan op hoe het precies in je lichaam werkt – daar heb ik een boek voor nodig – zijn dit een aantal negatieve gevolgen van te veel suikers binnen krijgen.

 

1. HET VERSTOORT JE STEMMING EN CREATIVITEIT

2. HET VERLAAGT JE MOTIVATIE

3. HET BELEMMERT JE IN HET NEMEN VAN JUISTE BESLISSINGEN

4. HET MAAKT JE MOE EN VERGEETACHTIG

5. HET ZORGT ERVOOR DAT JE NIET ACTIE ONDERNEEMT (SPORTEN, VAN  BAAN WISSELEN, MOEILIJK GESPREK AANGAAN)

6. HET MAAKT JE NEGATIEF, ANGSTIG EN DEPRESSIEF

 

Oké ik wil het toch wel kort uitleggen waarom je zo belemmert wordt door te veel suiker in je lichaam. Suiker heeft een negatieve invloed op het hormoon serotonine (is van belang voor o.a. een gelukkig gevoel) en dopamine (is van belang voor o.a. concentratie en het nemen van initiatief).

Geraffineerde suikers/ koolhydraten remmen bijvoorbeeld voldoende aanmaak van het hormoon dopamine waardoor jouw motivatie afneemt. Dat zie je ook vaak terug bij mensen die te veel suiker eten; ze hebben minder motivatie om er mee te stoppen. Ook vallen ze elke keer terug in hun gedragspatroon van suikers eten. Ze missen voldoende specifieke hormonen om het besluit te kunnen nemen geen snoep, brood of chips meer te eten.

Vervolgens bouwen ze meer vet op (overgewicht) en hoe meer vetmassa jij hebt in je lichaam hoe lager jouw dopamine niveau is. Het is een vicieuze cirkel waar je niet zomaar ineens van af komt.

 

HOE NU VERDER?

 

Merk je aan jezelf dat je een van bovenstaande klachten hebt? Neem dan kleine verstandige stappen om minder suiker te eten. Vervang het door andere belangrijke voedingsstoffen.

Neem je werkomgeving zoveel mogelijk hierin mee. Kijk eens of je hen kunt inspireren door ze dit artikel te laten lezen, mijn video’s op Instagram of een filmpje op YouTube erover te laten zien. Er is zoveel informatie te vinden over de negatieve gevolgen van suiker.

Doe dit een maand en kijk eens of je iets anders merkt aan je gedrag en gevoel! En mocht jij (en jouw collega) stapsgewijs meer mentale rust en energie willen? Bespreek mijn Energiek Onderwijs Training in je team. Het verandert jullie (werk)leven zonder dat het je te veel moeite kost.

 

Ik help jullie graag! Stuur mij gerust een mailtje! 

 

Wil je meer inspiratie?

Volg mij dan op Social Media:

Let’s FB // Let’s Insta

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!