WANNEER IS KOFFIE GEZOND?

Maandag ochtend 8:00h, ik zit bij de Espressobar Mogador in Haarlem te werken aan o.a. deze blog. Met een lekkere cappuccino met havermelk. Toevallig (of misschien wel helemaal niet) zit ik bij een van de beste koffiezaakjes van Haarlem te schijven over waarom en wanneer koffie gezond is.

Mogador heeft 30 verschillende koffie soorten en de locals gehalte is hoog. Een groep Italiaanse mannen vertelt mij dat de koffie hier bijna net zo goed is als in Italia. En als een groep espresso drinkende Italiaanse mannen dit zegt, dan moet het wel goed zijn toch?

Terug naar jou werkende professional, heb jij je eerste koffie van deze week al op? Waarschijnlijk wel want Nederland is een koffieland schijnt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wij gemiddeld 3,1 kopjes koffie per dag drinken. Daarmee komen we in de top 3 van de koffielanden. Is dat nou gezond of niet?

 

 

WAT IS ER GEZOND AAN KOFFIE?

Want koffie kan dus wel gezond zijn. Let op kan want te veel koffie, op het verkeerde moment of wanneer je bepaalde gezondheidsklachten hebt, is het verstandiger om het te laten staan. Maar ik ga uit van een positieve kijk op alles in het leven dus laten we beginnen met het positieve van de koffie.

 

1. BEVAT ANTIOXIDANTEN

Antioxidanten zijn voedingsstoffen die ons beschermen tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen worden bij iedereen in het lichaam veroorzaakt. Kort en simpel komt het hierop neer: doordat wij zuurstof gebruiken ontstaat er vervuiling in ons lijf (oxidatie).  Kun je niets tegen doen dus. Mensen die roken, veel zitten, alcohol drinken, ongezond eten of medicijnen slikken hebben meer vrije radicalen in hun lichaam. Heb jij veel rimpels in je gezicht? Ja dat zijn ze ook, die vrije radicalen!

Om die hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam te verkleinen heb je antioxidanten nodig. Deze zitten o.a. in blauwe bessen, spinazie, avocado en dus ook in zwarte koffie.

 

2. GOED VOOR JE DARMEN

Kom ik toch even terug op die Italianen. Vanochtend zaten sommige van hen aan een cappuccino en dat “mag” volgens de Italiaanse gebruiken. Echter na het eten zie je ze vaker een espresso drinken dan een grote kop koffie met melk. Daar is dus een reden voor. Het is namelijk zo dat pure koffie de gezonde bacteriën in je darmen bevordert. Met andere woorden, die espresso kan je helpen het eten beter te verteren.

 

3. VERLAAGT HET RISICO OP DIABETES TYPE 2

Diabetes type II is een veel voorkomende welvaartsziekte. Vooral mensen met een veeleisende baan en een zittende levensstijl lopen het risico erop. Jij en ik dus! Het is juist goed te verhelpen en voorkomen door gezonde voeding, beweging en ontspanning. Uit onderzoeken blijkt dat koffie hier ook een positief effect op heeft. Wil je het echt gezond houden? Let dan op de “voorwaarden” die ik je hieronder geef.

 

4. HET VERHOOGT JE ENERGIELEVEL

Wanneer je cafeïne binnenkrijgt gaat de productie van twee hormonen omhoog, namelijk adrenaline en cortisol. Deze beide hormonen zorgen voor een stressreactie in je lichaam en maken je alert en actief. Daarom voelde je je vanochtend waarschijnlijk meteen wakker na je eerste kopje koffie. Of had je er meer nodig na het weekend;-)? Helaas heeft dit ook een keerzijde.

 

DRINK JE KOPJE KOFFIE TOT 12:00H

Ja koffie is gezond maar wel onder bepaalde voorwaarden. Aangezien het een stressreactie nabootst in je lichaam, drink het tot 12:00h en ga daarna over op (kruiden) thee en water. We bezorgen onszelf al genoeg stress door veel te zitten, verkeerde voedingsstoffen te eten of te te weinig te slapen. Geef je lichaam vanaf de middag tot de avond voldoende tijd om kalm te worden waardoor je ook beter slaapt.

Andere voorwaarden voor een gezond kopje koffie zijn:

  • Drink je koffie zwart, vooral na het eten om je darmen te ondersteunen;
  • Drink maximaal twee kopjes per dag;
  • Drink het zonder suiker;
  • Drink je cappuccino eens met havermelk of ongezoete amandelmelk;
  • Drink geen sojamelk in je koffie (laat sojamelk sowieso staan);
  • Heb je een stressvolle dag of ben je hormonaal uit balans (dit geldt zeker ook voor mannen) laat dan je koffie even helemaal staan.

 

Zo de ochtend is voorbij, Italiaanse mannen zijn klaar met hun koffie ritueel en ik ook. Tijd voor water! Ruil jij je koffie vanaf nu ook in voor thee en water?

 

Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden? 

Inspire yourself … maar deel dit artikel ook met hen!

 

Meer tips voor een energieke leerkracht en meer mentale rust? Volg mij dan op: Instagram  Facebook  LinkedIn

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!