IS ONTBIJTEN NU WEL GEZOND OF MOET JE HET JUIST OVERSLAAN?

Je hebt vast wel eens iets gehoord en gelezen over intermittent fasting. Meest voorkomende vorm – wat iedereen op social media het ook over heeft – is dat mensen hun ontbijt overslaan en pas rond 12u beginnen met eten.

Maar is dit wel voor iedereen een gezonde optie?

Voordat ik hier verder op in ga, wil ik eerst aangeven dat ik zeker in intermittent lastig geloof en daar gezondheidsvoordelen van zie.

Je moet alleen wel weten hoe je dit op een gezonde manier kunt blijven doen. Blijven doen betekent niet 6 of 12 weken maar de komende 10 jaar.

 

Hoe ben ik ermee begonnen en wat was het resultaat?

Ik doe dingen vaak te streng en te radicaal voor mijzelf, dus doe mij niet altijd zomaar na. ?
Hieronder lees je precies wat ik bedoel.

Tijdens mijn orthomoleculaire opleidingen heb ik hier uiteraard veel over geleerd. Daarnaast heb ik ontzettend veel onderzoeken over gelezen om echt te begrijpen wat het doet met je lichaam en waarom het gezond zou zijn.

Toen ik eenmaal alle informatie had, dacht ik: ik ga meteen 16 uur vasten. Dat betekende voor mij dat ik na het avond eten tot 11:00u of 12:00u de volgende dag niets at. De bedoeling was dat ik dan mijn lunch wat groter zou maken maar dat lukte niet. Dus at ik mijn normale porties.

Ik voelde mij daar niet goed bij, had het vaak koud, continu honger en at op tijd i.p.v. op gevoel. Wat er ook gebeurde is dat ik ’s avonds ineens meer ging eten.

Dit werkte niet dus besloot ik de Ayuverdische adviezen rondom intermittent fastig op te volgen.

Hierdoor kreeg ik zoveel meer rust, had ik een heel voldaan gevoel en voelde ik mij over de dag verspreid altijd energiek. Ow ja, ik viel ook wel iets af zonder dat ik het daarvoor deed of daar op gefocust was.

 

Moet je dan wel of niet je ontbijt overslaan?

Dit heeft alles te maken met jouw hormonen in de ochtend, specifiek jouw stress hormoon cortisol.

In de ochtend hoort je cortisol level het hoogst te zijn met als resultaat dat je energiek en uitgerust wakker wordt.

Wanneer je lichaam meer cortisol aanmaakt vraagt het ook om energie en dan het liefst in de vorm van glucose (denk aan een smoothie, havermout of een eitje met een rijstwafel).

Hoe stressvoller jouw ochtenden zijn – denk hierbij aan gewekt worden door de kinderen, drukte om overal op tijd te komen, in de file staan, sporten – hoe meer glucose je lichaam vraagt als energiebron.

Wanneer je op zo een moment niet eet, haalt je lichaam energie uit de reserves die je in je lichaam opslaat. Duurt het echter te lang voordat jij je lichaam voedt, wordt het zelfs uit je spieren gehaald en dat is geen gezonde optie.

Dus heb jij een super rustige ochtend waarbij je weinig beweegt, heerlijk energiek en uitgerust wakker wordt? Sla dan je ontbijt over. Maar heb jij net als ik een ochtend waarbij je in een “go modus” bent? Sla dan je ontbijt niet over.

 

Doe het op deze manier …

Eet bijvoorbeeld ’s avonds om 19:00u en eet de volgende ochtend pas weer om 7, 8 of 9u afhankelijk wanneer je wakker wordt. Je hoeft niet meteen te ontbijten als je wakker bent maar binnen 1 – 2 uur nadat je wakker bent geworden.

Op deze manier fast je 12 tot 14 uur en dit is voor iedereen een gezonde manier om de komende 10 jaar mee door te gaan.

Als het gaat om je gezondheid; volg niet zomaar trends, tijdelijke diëten en zeker geen “ervaringsdeskundigen” online. Laat je informeren, begeleiden en doe het vervolgens op jouw manier!

 

Wil jij als leerkracht meer energie, mentale rust en meer focus voor jou en je collega’s? Ik help jullie graag!

Stuur mij gerust een mailtje.

Je kunt mij ook bellen op:
06 100 668 15.

 

Wil je meer inspiratie?

Volg mij dan op Social Media:

Let’s FB // Let’s Insta

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!