HOE PAS JE WERKGELUK EN VITALITEIT TOE BINNEN EEN ORGANISATIE?

Werkgeluk, je kunt er niet meer omheen. Elk bedrijf groot of klein heeft het er over. Er worden allerlei hippe functienamen bedacht met happiness en people in de benaming waarbij deze personen verantwoordelijk zijn voor het geluk van de medewerkers. Google geeft meer dan 160k hits weer als je op werkgeluk zoekt.

Het is een ding, dat werkgeluk. Als je vervolgens in gesprek gaat met de bedrijfseigenaren en HR experts dan blijkt de definitie van werkgeluk toch een grijs gebied te zijn. Sommige vinden opleidingsmogelijkheden werkgeluk, anderen vitaliteit en gezondheid van de medewerkers en weer andere zien werkgeluk als het organiseren van de gezamenlijke bootcamp en jaarlijkse bedrijfsuitjes.

Wat de definitie ook is doet er niet zo veel toe want het betreft een gevoel. Dat gevoel krijgt iedereen op zijn of haar manier. Uit mijn ervaring en wat ik binnen het bedrijfsleven heb gezien, deel ik hieronder tips die je praktisch en duurzaam kunt inzetten voor werkgeluk en meer vitaliteit.

Nu is het populair en ben je wellicht geneigd om met de hype mee te doen, maar is dit niet iets wat je op lange termijn ongeacht de trends in je organisatie wil inbedden? 

 

5 TIPS OM WERKGELUK EN VITALITEIT SUCESVOL TOE TE PASSEN

 

1. BEPAAL JOUW “PIJN”?

Stel jezelf de vraag: stel wij gaan op deze manier door, welke “pijn” ga ik als bedrijf later voelen? Uit dat zich in een hoger ziekteverzuim, in een lagere medewerkerstevredenheid of schaadt het je bedrijfsimago? Pas wanneer jij weet waarom jij als organisatie iets wil veranderen als het gaat om vitaliteit en werkgeluk, dan kun je concrete stappen blijven ondernemen. Let op ik schijf niet voor niets blijven ondernemen want werkgeluk is veel meer dan een eenmalig event.

 

2. BEPAAL DE “PIJN” VAN JE MEDEWERKERS

Niemand wil veranderen want dat is moeilijk. Onze hersenen zijn nou eenmaal zo geprogrammeerd dat we liever kiezen voor de makkelijke weg. Ga daarom na bij je medewerkers waar zij tegen aanlopen. Dit is vaak een gevoel en hoeft zich helemaal niet direct te uiten op kantoor. Denk hierbij aan slapeloze nachten, moeite met focus houden, gevoel van nooit je werk af maken, vermoeidheid juist na werk etc. Wanneer dit duidelijk is, kun je een doelgericht programma opstellen gebaseerd op datgene wat jouw medewerkers zelf ervaren. De kans dat ze dan actie ondernemen is veel groter.

Hoe doe je dit? Denk aan het verspreiden van vragenlijsten, uitvragen tijdens een persoonlijk gesprek, tijdens jaarlijkse beoordelingsgesprekken en het bepalen van persoonlijke doelstellingen.

 

3. COMMUNICEER OP EEN POSITIEVE MANIER

Wanneer je weet wat je medewerkers willen, kun je op hun manier de veranderingen communiceren. Het is belangrijk om de positieve kanten van zo een verandering binnen je organisatie te benoemen. Voor sommige organisaties zijn dit grootschalige events, voor anderen juist inspiratie sessies of Q&A’s waardoor je alle onzekerheden wegneemt bij je personeel. Welke manier je ook kiest, focus op de resultaten die gericht zijn op het wegnemen van hun “pijn”. Vertaal deze resultaten naar voor hen positieve gevolgen van de verandering. Welke dat zijn, heb je bij stap twee uitgevraagd. 

Hoe doe je dit? Organiseer inspiratiesessies, voer bila gesprekken gericht op werkgeluk en vitaliteit, werk met externe partijen voor inspirerende workshops. Maar denk ook aan bestaande communicatie middelen, voer een interne campagne en geef aandacht aan branding. 

 

4. BEGIN BIJ DE FANS

Binnen een organisatie heb je altijd medewerkers die meer vatbaar zijn voor termen als werkgeluk en vitaliteit dan anderen. Start een pilot – of zoals ze dat binnen het scrum werkwijze noemen een sprint – met deze kleine groep fans. Laat hen jouw visie uitdragen naar de rest van de organisatie. Iedereen wil meer energie, zich positiever en gezonder voelen. Zorg ervoor dat deze groep fans gefaciliteerd wordt om dit resultaat te behalen. Dit wekt nieuwgierigheid op bij de rest van de organisatie, en nieuwsgierigheid is een eerste stap naar de daadwerkelijke actie.

 

5. MAAK HET ONDERDEEL VAN HET DAGELIJKS (WERK)LEVEN

Wanneer jij stap een hebt genomen weet je wat jouw doelstelling is. Vaak kom je erachter dat het een lange termijn doelstelling is die je niet met eenmalige acties kunt behalen. Daarnaast is gezondheid, geluk en vitaliteit iets wat je ervaart in je leven, niet alleen in je werkleven. Jouw lichaam en hoofd weten niet of jij op je werk bent of thuis. Inspireer en activeer je medewerkers om hun dagelijkse routines gezonder te maken. Mijn visie is: gezondheid is tanden poetsen. Je moet het elke dag blijven doen wil je hier resultaat uit halen op lange termijn. Integreer stappen in het dagelijks werkleven en jullie eigen werkroutines.

Hoe doe je dat? Maak bijvoorbeeld afspraken dat er niet achter het bureau wordt geluncht, plan geen meetings in tussen 12:00 en 13:00 uur, stop met mailen na 18:00 uur, organiseer gezonde week- en dagstarts met je team, enz. 

 

Verplicht je medewerkers tot niets maar wees een voorbeeld. Inspireer, informeer en coach zodat zij over een tijdje zelf hun eigen tanden kunnen en willen poetsen. 

 

Heb je daar hulp bij nodig? Je kunt altijd contact met mij opnemen. Het is gratis en ik zal je altijd eerlijk advies geven.

Met een klik ben je er al. 

Ik help je graag! Stuur mij gerust een mailtje.

Je kunt mij ook bellen op 06 100 668 15.

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! – Zeljka

Let’s FB // Let’s Insta