JA JE WORDT DIK VAN STRESS OP MEERDERE MANIEREN!

Je kent vast wel mensen die gezond eten, veel sporten en toch moeite hebben met afvallen. Of je herkent het bij jezelf wel. Ik in ieder geval wel. Hoe stressvol is dat; zo hard je best doen met weinig resultaat?

Een paar jaar geleden was ik aan het trainen voor een halve marathon. Daarnaast trainde ik op een intensieve manier (HIIT) 3x per week buiten of in een sportschool. Ik at redelijk gezond maar had toch een “buikje”. Daarnaast was ik echt heel erg moe en sliep ik als het kon 10 uur per nacht.

Duidelijk geval van te veel stress in mijn lijf. Ik weet nu precies aan welke knoppen ik moet draaien om dit te voorkomen. Maar hoe zit dat precies?

Hoe word je dikker van stress?

Allereerst hebben we het hier over chronische stress. Je hebt namelijk ook acute stress die ervoor zorgt dat je sneller gaat denken, je bloeddruk wordt verhoogd en je meer energie krijgt tijdelijk. Dit zijn de redders in nood. Bij deze vorm van stress wordt het eetlust juist tijdelijk geremd. 

Chronische stress is daarentegen stress waar we o.a. dikker van worden. Andere consequenties van chronische stress zijn: hoge bloeddruk, diabetes type 2, aderverkalking, depressie en een verstoring in je hormonen.

We gaan weer even terug naar dikker worden van stress want laten we eerlijk zijn; we willen allemaal wel een kilootje (of meer) afvallen en hoe frustrerend is het als je er alles aan doet voor je gevoel maar het lukt niet.

1. Ten eerste is het zo dat je van chronische stress meer trek krijgt in eten dat hoog is in calorieën.

2. Ten tweede is uit onderzoek onder muizen gebleken dat wanneer de muizen te veel aan cortisol (stresshormoon) hebben ze dikker worden van bepaald eten t.o.v. muizen die hetzelfde eten kregen maar minder cortisol (stresshormoon) in hun lijf hadden.

3. Ten derde is het zo dat in buikvet meer cortisol wordt aangemaakt dan in het vet rondom bijvoorbeeld je heupen. En wat blijkt mensen die meer stress ervaren krijgen eerder buikvet. Dus het is een vicieuze cirkel van: je ervaart stress  –> cortisol stijgt –> je snackt meer –> je krijgt meer buikvet –> cortisol wordt nog hoger –> je gaat nog meer eten en zo blijf je doorgaan.

4. Als laatste bevatten oor- en oogdruppels, neusspray, medicijnen tegen astma en crèmes tegen eczeem allemaal corticosteroïden. Dit is een soort zusje van cortisol. 10% van de Nederlandse bevolking gebruikt dit soort middelen. Het zusje van cortisol heeft hetzelfde effect als cortisol dus wat je ook ziet is dat mensen die deze middelen gebruiken zwaarder zijn en meer buikvet hebben.

Je ziet dus wel dat op maar liefst vier manieren je dikker wordt van stress. En dit is slechts een van de nadelen ervan. Als jij op een gezonde manier wil afvallen maar je wel energiek blijven voelen, vrolijk voor je vrienden en familie blijven en als je echt geeft om jouw eigen lange termijn gezondheid en lichaam? Dan moet je overgaan op chronische stressreductie. Je zal hier de tools, adviezen en knowhow van moeten weten en mee moeten werken.

 

Ben je een leerkracht? Ervaar je regelmatig stress? Ben je prikkelbaar en uitgeput? En ben je klaar om eens echt duurzaam hieraan te werken? 

Ik help je graag: hello@healthbyzeljka.com 

 

Voor tips en inspiratie volg mij op:

Instagram          Facebook         LinkedIn

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!