WAAROM IS YOGA ZO GOED VOOR LEERKRACHTEN?
EN WELKE VORM(EN)?

De echte Yogi’s en experts puur op dit gebied vinden yoga een vorm van meditatie. Ik eerlijk gezegd niet, in ieder geval vaker niet dan wel. Misschien ben ik daar te praktisch voor.

Wat ik wel ervaar en weet is dat het ontzettend belangrijk is voor je lijf. Sporten is voor mij net als tandenpoetsen, dat doe ik een aantal keer per week zonder na te denken of ik het ga doen of niet. Yoga was dat eerst niet.

Inmiddels begint het te komen. Maar waarom? Wat heeft het mij gebracht? Waar is het allemaal goed voor?

Waarom is yoga zo goed een leerkracht?

 

1. Wetenschappelijk is het bewezen dat yoga stress kan verminderen. Na het beoefenen van yoga verlaagt je cortisol level waardoor je je rustiger voelt, vrolijker en minder last hebt van vermoeidheid.

2. In lijn met stressverlaging is het ook zo dat yoga voor een betere slaap kan zorgen. Je valt rustiger in slaap, je slaapt langer door en wordt minder vaak wakker gedurende de nacht.

3. Nu komt het derde voordeel waar ik persoonlijk het meest van voel. Je spieren worden ontspannender en chronische klachten in rug, nek en heupen worden minder. Wanneer je als leerkracht veel staat of veel zit dan belast je je gewrichten en bindweesfel in o.a. je rug en bekken. Met (Yin) yoga rek je deze weer op en worden de spieren verlengd. Bloed kan daar beter circuleren. Dit alles zorgt voor een effectiever herstel of het voorkomen van rug-, nek- of schouderpijn.

 

Er zijn nog veel meer wetenschappelijk onderzochte voordelen van yoga (vaak in combinatie met meditatie) maar ik wil het hierbij laten. Ten eerste omdat ik denk dat dit hele grote voordelen kunnen zijn voor een docent. Ten tweede omdat ik deze drie – vooral de laatste – zelf heb ervaren. Zoals ik al schreef, sporten is voor mij normaal maar daardoor belast ik mijn spieren en gewrichten ook te veel dan gezond is. Yin yoga zorgt voor mij dat ik pijnvrij kan sporten, zitten, werken en lekker kan slapen.

 

Wil je meer inspiratie?

Volg mij dan op Social Media:

Let’s FB // Let’s Insta

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!