11 TIPS OM MEER GROENTEN TE ETEN

Slechts 25% van de Nederlanders eet 250 gram groenten per dag. Sommige instanties vinden dat genoeg echter als je kijkt wat er in groenten zit, waarvoor deze voedingsstoffen ons lichaam nodig heeft en hoe we tegenwoordig leven, is dat zelfs te weinig.

Aan de andere kant blijkt, uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Blauw heeft uitgevoerd voor Albert Heijn, dat 80% van de bevolking het idee heeft wel genoeg groenten te eten. Dit geldt voornamelijk voor jongeren en jonge gezinnen.

 

WAAROM ZOUDEN WE MEER GROENTEN MOETEN ETEN?

Meeste mensen die ik spreek en zie, eten graag fruit. Sommige houden het bij een banaan elke dag en anderen variëren er op los. Fruit bevat natuurlijke suikers en smaakt daarom over het algemeen erg lekker. Als het op groenten aankomt, daar stuit ik veel meer op mensen die ze niet graag lusten, “vergeten” te eten of simpelweg niet genoeg ervan eten.

Om te beginnen geef ik je eerst wat redenen waarom je überhaupt groenten zou moeten eten.

 

  • Groenten zijn de meest voedende producten die we hebben. Hiermee bedoel ik dat in groenten ontzettend veel verschillende vitaminen in zitten, mineralen en andere micronutriënten. Ons lichaam heeft deze nodig om te kunnen functioneren; lopen, ademhalen, praten, nadenken en kijken. Het is dus de basis voor ons gezond bestaan.

 

  • Groenten bevatten vezels en vezels zijn nodig voor een gezonde darmflora. Je darmen zijn de basis van een hormonaal balans, goede cognitieve werking van je brein, maar ook voor absorptie van alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

 

  • Groenten bevatten weinig calorieën en dat is gunstig voor mensen die willen afvallen en/ of op gewicht willen blijven.

 

  • Groenten eten betekent dat je ergens anders minder van eet en dat is vaak brood, rijst, pasta of vlees. Deze groep van voedingsmiddelen bevat minder voedingsstoffen en worden moeilijker verteerd in je lichaam dan de groenten.

 

Zo kan ik nog wel even doorgaan maar ik hou het bij deze vier…. Het is duidelijk groenten eten is niet zomaar gezond maar essentieel voor de werking van ons lichaam!

 

Als jij nu niet tijd neemt voor je gezondheid, neemt je gezondheid later ook geen tijd voor jou.

 

HOE EET JE MEER GROENTEN?

 

1. Zorg ervoor dat je bord tijdens je lunch en diner voor 50% uit groenten bestaat. De rest vul je op met vis, vlees, eieren, peulvruchten, avocado, noten, zaden, geitenkaas e.d.

2. Eet tijdens elke maaltijd (ontbijt, lunch en diner) groenten. Je kunt in de ochtend een omelet maken met extra groenten erin, rijstwafel met hummus en plakjes tomaat of een smoothie met wat bladgroenten erin.

3. Snack in de middag op rauwkost i.p.v. allerlei repen of zelfs fruit.

4. Serveer bij een borrel altijd groenten zoals cherrytomaten met mozzarella, rauwkost met hummus of gegrilde rolletjes aubergine met pizzakruiden.

5. Maak (of koop) tapenades o.b.v. groenten voor je boterham.

6. Vervang traditionele couscous of rijst voor bloemkoolrijst die tegenwoordig overal te koop is.

7. Vervang spaghetti door courgetti die je ook overal kunt kopen.

8. Voeg af en toe courgette in een gezonde cake of pannenkoeken.

9. Maak eens wortel- en pastinaakfrietjes in de oven i.p.v. gewone frietjes.

10. Drink wat vaker versgeperste juice van alleen groenten – dit is lekkerder dan je denkt.

11. Bestel in een restaurant altijd extra gegrilde groenten of een groene salade.

 

Je kunt niet zo snel te veel groenten eten dus probeer meer focus daarop te leggen tijdens het koken. Hopelijk lukt dat met deze 11 tips.

Kom je terug van werk en loop je op station met een knorrende maag? Zelfs AH To Go heeft zakjes groenten als snack.

 

Lijkt het je interessant om eens persoonlijk advies te krijgen van mij?

Je kunt altijd contact met mij opnemen. Het is gratis en ik zal je altijd eerlijk advies geven.

Klik op onderstaande zin, dan ben je er al bijna!

Stuur mij gerust een mailtje.

Je kunt mij ook bellen op 06 100 668 15.

 

Meer inspiratie nodig? Volg mij dan op Instagram of Facebook:

Let’s FB // Let’s Insta

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! – Zeljka