Zonder voldoende slaap geen gezondheid (mentaal & fysiek)

Mijn vader is een kampioen in genoeg en goed slapen. Veel mensen denken dat hij lui is maar aan de andere kant is hij mentaal de meest stabiele persoon die ik ken. Hij is bijna 70 en toch ontzettend flexibel, hij blijft rustig in bijna elke situatie en stress laat hij niet in zijn lichaam toe. Een inspiratiebron als het gaat om goed slapen.

Eerder heb ik een artikel geschreven met vier tips hoe je energiek wakker wordt en dit artikel sluit daar op aan. Echter dit keer leek het mij waardevol om een aantal praktische stappen te delen hoe je meer en beter kunt slapen.

 

Maar eerst dit …

  • Volgens drs. Richard de Leth zijn we afgelopen jaren steeds minder gaan slapen. In 1910 sliep de mens ongeveer 9 – 10 uur, in 2010 was dat 7 uur per nacht en tegenwoordig haalt 1/3 van de bevolking zelfs 6 uur niet.
  • De volksgezondheidszorg laat ons weten dat wanneer je minder dan 7 uur slaapt dit de kans op een beroerte met 7% laat stijgen. Te weinig slapen verhoogt tevens de kans op het krijgen van een depressie en diabetes type 2.
  • Tot slot laat een Amerikaanse studie zien dat rokers korter slapen en meer slaapproblemen hebben dan niet rokers.

 

Wist je dat Winston Churchill dagelijks een dutje van twee uur deed?

 

Los van alle cijfers, kan ik uit persoonlijke ervaring zeggen dat structureel minder dan zeven uur slaap per nacht mij hoofdpijn, concentratieproblemen, neerslachtig en gejaagd gevoel geeft. Ik ben er van overtuigd dat er meer mensen zijn die deze of andere gevolgen ervaren wanneer ze te weinig slapen. En dit zijn de mensen die niet bij de cijfers hierboven zijn meegeteld.

De meeste van mijn klanten ervaren een of meerdere slaapproblemen. Gelukkig zijn het vaak leefstijl gerelateerde oorzaken waarmee ik ze heel goed kan helpen.

 

Wat kan jij zelf vandaag al doen om meer & beter te slapen?

Hieronder geef ik je een aantal tips die –  naast dat ze in verschillende onderzoeken bewezen zijn – door mij persoonlijk meer dan twee jaar toegepast worden en allerbelangrijkst mijn slaap gegarandeerd verbeterd hebben. Probeer er een of twee een maand en kijk hoe ze jou helpen.

 

TIP 1: Gebruik een “naar bed gaan” wekker

Elke avond (behalve op zaterdag) gaat mijn wekker om 21:15h. Dat is voor mij een reminder dat, als het echt moet, ik nog de laatste dingen kan doen op mijn laptop, telefoon, iPad of een ander scherm. Daarna kijk ik geen schermen meer en bereid ik mijn lichaam voor op rustig in slaap komen.

Melatonine is een hormoon die je helpt in slaap te komen. Het blauwe licht van onze schermen verstoort de aanmaak van melatonine. Je lichaam wordt kunstmatig wakker gehouden met als gevolg dat je meer gaat eten, vermoeidheidsklachten hebt en de verouderingsprocessen in je lichaam versnellen.

 

TIP 2: Maak een ommetje na het avondeten

Ik heb gemerkt dat wanneer ik na een werkdag en mijn avond ritueel (koken, eten e.d.) nog een wandeling maak buiten, ik uitgerust in slaap val en uitgerust wakker word. Dit werkt voor mij veel beter dan bijvoorbeeld sporten in de avond. Dit geldt voornamelijk wanneer het buiten iets kouder is. Je lichaam koelt dan af en bereidt zich op die manier beter voor om te gaan slapen.

 

TIP 3: Stop met eten en drinken (m.u.v. kalmerende thee) twee uur voordat je gaat slapen

Ik heb het meerdere keren gezegd en ik blijf het herhalen; eten kost energie. Alles wat ons lichaam in gaat moet verteerd worden en dat kost het lichaam energie. Persoonlijk heb ik ervaren dat wanneer ik ongeveer twee uur voordat ik ga slapen niets eet, ik makkelijker in slaap val en meer uitgeslapen wakker word.

Trouwens dit lukt echt niet elke avond want als je uit eten gaat of je hebt visite dan eet je vaker nog langer door.

 

TIP 4: Zet alles uit je hoofd door het uit te spreken

Mijn laatste tip en ritueel helpt mij voornamelijk wanneer ik veel in mijn hoofd heb. Ik zeg bewust in en niet aan mijn hoofd want ik loop continu met nieuwe ideeën rond, mogelijkheden voor mijn werk of recepten die ik uit wil proberen. Dit zijn uiteraard leuke dingen om in je hoofd te hebben alleen voor het slapen gaan wil ik er niet meer aan denken. Wat ik dan soms doe is, ik spreek een voice message in voor mijzelf. Dat werkt soms beter dan schrijven want dan kan ik er makkelijk iets om heen vertellen.

Voor mij werkt praten sowieso beter dan schrijven dus wellicht voor jou ook.

 

BONUS TIP: Neem een goed magnesium supplement

Magnesium helpt je om je de spieren en je zenuwstelsel te ontspannen. Dit vermindert stress in je lichaam en werkt slaap bevorderend. Welk magnesium het beste is voor een goede nachtrust lees je hier. 

 

Sleep is the best meditation. – Dalai Lama

 

 

Wil je als onderwijsprofessional meer inspiratie voor mentale rust en meer energie zowel tijdens als na je werkdag?

Volg mij op Social Media:

 

LinkedIn // Instagram // Facebook //

 

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!