Leerkracht zijn vraagt om flexibiliteit, fysiek en mentaal. Deze voedingsstoffen helpen je daarbij! 

Veel mensen denken onterecht dat het werkleven van een docent zeer regelmatig is en lijkt een beetje op die van een student/ leerling. Niets is minder waar, vooral in de huidige tijd waar er een lerarentekort is en het onderwijs ineens moest veranderen.

Het vraagt om flexibiliteit, het vraagt om een reactie op ad hoc werkzaamheden en gebeurtenissen, het vraagt om altijd aandacht geven aan de ander.

In een branche zoals het onderwijs is het ontzettend belangrijk voor jezelf maar ook voor de leerlingen om psychisch gezond te blijven. Nu misschien meer dan ooit. Dit gebeurt d.m.v. een juiste balans van je hormonen en neurotransmitters. Deze twee sturen namelijk signalen naar je brein waardoor jij een bepaald gevoel ervaart en gedrag vertoont.

Een voorbeeld ter verduidelijking: wanneer er adrenaline (is een hormoon) in je lichaam aanwezig is dan voel jij je super gefocust, sta je in een actie modus, worden je pupillen wijder en ga je sneller ademhalen. Dit gebeurt wanneer je bijvoorbeeld in de rij staat voor een achtbaan of een belangrijke presentatie moet geven.

Je darmen spelen ook een belangrijke rol hierin. Wil je daar meer over weten en wat je kunt doen om ze gezond te houden? Lees dan deze blog erover.

 

Welke voeding helpt je om stress te verminderen?

 

1. Vezels en complexe koolhydraten

Helaas worden koolhydraten door steeds meer mensen vermeden. Ketogeen dieet zou de oplossing zijn voor overgewicht en meer. Daar ben ik het niet helemaal mee eens want we hebben ook koolhydraten nodig, alleen in mindere mate dan dat de meeste van ons eten.

Vezels en complexe koolhydraten zijn goed voor je darmen, voor aanmaak van serotonine en de werking van je brein. In onderstaande voeding vind je vezels:

 

– havermout

– vijgen

– appels en bananen

– zoete aardappelen

– peulvruchten

 

 

2. Magnesium

Magnesium ontspant het zenuwstelsel, draagt bij aan cortisol (stresshormoon) verlaging en is betrokken bij het verteringsstelsel. Alles wat je rustig en kalm houdt. Helaas is het voor veel mensen onmogelijk om voldoende magnesium binnen te krijgen door voeding. Dit komt o.a. doordat we nu meer stress ervaren dus extra veel magnesium “verbruiken” en doordat de voeding minder magnesium bevat door de manier waarop het geteeld wordt. Mijn advies is om dit altijd te suppleren. Laat je alleen hierin adviseren door een professional want er zijn ontzettend veel magnesium soorten die je lichaam niet herkent. Wil je gratis advies van mij daarover? Neem contact met mij op!

Waar vind je magnesium in?

 

– spinazie

– amandelen

– zaden

– knoflook

– rauwe cacao

 

 

3. Omega 3 vetzuren

Vetten zijn nodig voor een gezond brein. Deze specifieke vetsoort zorgt voor een goede hersenontwikkeling, verbetert alle cognitieve functies en draagt bij aan een gezond hart.  Ook heb je voldoende Omega 3-vetzuren nodig zodat alle hormonen in je lijf goed met elkaar blijven communiceren. Concreet betekent dit dat je hersenen o.a. een signaal kunnen krijgen dat je moet gaan slapen, stopt met piekeren en verzadigd bent. Deze essentiële vetzuren zitten in:

 

– zalm

– sardientjes

– haring

– walnoten

– lijnzaad

 

 

Oproep aan alle leerkrachten om meer van deze voedingstoffen te eten want het onderwijs is steeds meer aan verandering onderhevig. Wil je dit blijven volgen en een rustig en fijn privé-leven daarnaast houden, heb je extra voeding nodig. Een auto rijdt ook niet steeds verder op een lege tank.

 

Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden?

Inspire yourself … maar deel dit artikel ook met hen!

 

Voor meer tips en inspiratie volg mij op:

Instagram          Facebook         LinkedIn

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!