SUPER PRAKTISCHE TIPS TEGEN SLAPELOOSHEID

Vandaag wordt mijn vader 67 – meester in goed kunnen slapen en – heel toevallig – is het ook Wereld Slaapdag. Voor mij een uitstekende aanleiding om een super praktisch artikel te schrijven over hoe je nu beter kunt slapen.

Eerder heb ik jullie vier tips gegeven hoe je energiek wakker wordt en dit artikel sluit daar op aan. Echter dit keer leek het mij waardevol om een aantal praktische stappen te delen hoe je de tips – die je wellicht al lang kent – kunt toepassen. Maar eerst wat cijfers.

 

  • Volgens drs. Richard de Leth zijn we afgelopen jaren steeds minder gaan slapen. In 1910 sliep de mens ongeveer 9 – 10 uur, in 2010 was dat 7 uur per nacht en tegenwoordig haalt 1/3 van de bevolking zelfs 6 uur niet.
  • De volksgezondheidszorg publiceert ook cijfers over o.a. slaap. Zij laten zien dat wanneer je minder dan 7 uur slaapt dit de kans op een beroerte met 7% laat stijgen. Te weinig slapen verhoogt tevens de kans op het krijgen van een depressie en diabetes type 2.
  • Tot slot laat een Amerikaanse studie zien dat rokers korter slapen en meer slaapproblemen hebben dan niet rokers.

 

Wist je dat Winston Churchill dagelijks een dutje van twee uur deed?

 

Los van alle cijfers, kan ik uit persoonlijke ervaring zeggen dat structureel minder dan zeven uur slaap per nacht mij hoofdpijn, concentratieproblemen, neerslachtig en gejaagd gevoel geeft. Ik ben er van overtuigd dat er meer mensen zijn die deze of andere gevolgen ervaren wanneer ze te weinig slapen.

 

HOE ZORG NU JE DAT JE ELKE AVOND BETER SLAAPT?

Hieronder geef ik je een aantal tips die naast dat ze in verschillende onderzoeken bewezen zijn, door mij persoonlijk meer dan een jaar toegepast worden en allerbelangrijkst mijn slaap gegarandeerd verbeterd hebben. Wil jij beter slapen of heb je last van slapeloosheid, probeer een van deze 30 dagen structureel toe te passen. Ze zijn er ter inspiratie.

 

TIP 1 ZET OM 21:15H JE SLAAP WEKKER

Elke avond (behalve op zaterdag) gaat mijn wekker om 21:15h. Dat is voor mij een reminder dat, als het echt moet, ik nog de laatste dingen kan doen op mijn laptop, telefoon, iPad of een ander scherm. Daarna kijk ik geen schermen meer en bereid ik mijn lichaam voor op rustig in slaap komen. Melatonine is een hormoon die je helpt in slaap te komen. Het blauwe licht van onze schermen verstoort de aanmaak van melatonine. Je lichaam wordt kunstmatig wakker gehouden met als gevolg dat je meer gaat eten, vermoeidheidsklachten hebt en de verouderingsprocessen in je lichaam versnellen.

 

TIP 2 GA NA HET AVOND ETEN EEN KORTE WANDELING BUITEN MAKEN

Ik heb gemerkt dat wanneer ik na een werkdag en mijn avond ritueel (koken, eten e.d.) nog een wandeling maak buiten, ik uitgerust in slaap val en uitgerust wakker word. Dit werkt voor mij zelfs beter dan sporten in de avond of hardlopen. Dit geldt voornamelijk wanneer het buiten iets kouder is. Je lichaam koelt dan af en bereidt zich op die manier beter voor om te gaan slapen.

 

TIP 3 EET TWEE UUR VOORDAT JE GAAT SLAPEN NIETS

Ik heb het meerdere keren gezegd en ik blijf het herhalen; eten kost energie. Alles wat ons lichaam in gaat moet verteerd worden en dat kost het lichaam energie. Persoonlijk heb ik ervaren dat wanneer ik ongeveer twee uur voordat ik ga slapen niets eet, ik makkelijker in slaap val en meer uitgeslapen wakker word. Trouwens dit lukt echt niet elke avond;-)

 

TIP 4 TO DO LIST MAKEN VOOR DE VOLGENDE DAG

Mijn laatste tip en ritueel helpt mij voornamelijk wanneer ik veel in mijn hoofd heb. Ik zeg bewust in en niet aan mijn hoofd want ik loop continu met nieuwe ideeën rond, mogelijkheden voor mijn werk of recepten die ik uit wil proberen. Dit zijn natuurlijk super leuke dingen om in je hoofd te hebben alleen voor het slapen gaan, schrijf ik ze liever in mijn Wunderlist. Op die manier gaan ze uit mijn hoofd.

 

BONUS TIP “ZELJKA PROOF” DOUCHEN

Dit betekent toch wel 15 – 20 minuten douchen met warm water en letterlijk de dag van je afspoelen. Soms – en lach mij niet uit – bespreek ik de dag in mijn hoofd met mijzelf tijdens zo een douche sessie. Het is voor mij de meest ontspannende manier om een drukke dag af te sluiten. Sommige mensen mediteren 20 minuten, ik douche 20 minuten en word daar rustig van en helder in mijn hoofd. Ik mediteer ook hoor maar niet 20 minuten en niet elke dag. Working on it!

 

Sleep is the best meditation. – Dalai Lama

 

Toeval bestaat niet, mijn slaap wekker gaat nu af dus ik rond dit artikel af en ga mijn eigen tips opvolgen. Deze zijn heel erg persoonlijk maar kunnen voor jou ook wellicht werken.

 

Wil je als leerkracht meer inspiratie voor mentale rust en meer energie zowel tijdens als na je werkdag?

 

Volg mij op Social Media:

 

Let’s FB // Let’s Insta

 

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!