Voeding kan je slaap letterlijk maken of breken en dit is hoe!

Slapen doen we allemaal, zelfs de oudste levende wezens zoals dinosaurussen en wormen slapen en sliepen. Het is een natuurlijk proces waar niemand over nadenkt of aan twijfelt of je het wel of niet moet doen. Het is zelfs zo dat wanneer je een hele lange periode niet zou slapen, je uiteindelijk niet zou overleven.

Onderzoeken laten zien dat maar liefst 90% van ons genoeg uur in bed doorbrengt maar één op de vijf Nederlanders meldt wel dat hun slaapkwaliteit niet optimaal is. Van ernstige aandoeningen tot moeilijk in slaap komen, piekeren, op bepaalde tijden wakker worden en niet meer in slaap komen, niet uitgerust wakker worden, zijn een aantal slaapproblemen waar veel mensen mee te maken hebben.

 

De grootste slaap mythe

Een jaar of vijf geleden was ik iemand die binnen letterlijk een minuut in slaap kon vallen. Dit kon op de bank, in de auto, in de trein of gewoon ’s avonds in bed. Ik dacht dat dat goed was en ik juist een uitstekende slaapkwaliteit had maar helaas dit betekende dat ik uitgeput was en mijn hoofd vol prikkels zat, zelfs als ik sliep. Dus een eerste tip voor jou is: ben jij iemand die heel snel in slaap valt, zorg dat je werkt aan je “prikkelmanagement” zoals ik dat noem.

 

Slaapkwaliteit verbeteren daar gaan we het over hebben, en dat kan op verschillende manieren. Ik heb er eerder super praktische artikelen over geschreven zoals deze en deze.

Voeding is een belangrijk aspect bij het verbeteren van je slaapkwaliteit. We weten allemaal dat koffie nadelig kan zijn voor je slaap maar er is zoveel meer in de voedingsbox om je beter te laten slapen. En beter slapen werkt positief op zoveel vlakken in je leven, daar hoef ik je vast niets over te vertellen.

 

Voeding is niet alleen maar lekker of vies, voeding kan je maken of breken. Ook in je slaap!

 

 

Hoe en welke voeding beïnvloedt je slaap?

Tijdens onze slaap gebeurt er zoveel in je lichaam, als je zou weten hoeveel zou je gegarandeerd jezelf extra rust en slaapkwaliteit gunnen. Er worden allerlei hormonen aangemaakt en afgebroken, je lever reinigt je lichaam van toxische stoffen, opgedane vetten worden afgebroken, je brein slaat informatie op, verwerkt emoties en gebeurtenissen, er ontstaat ruimte om nieuwe dingen te leren en ga zo maar door.

Om al deze processen te kunnen doorlopen heb je de juiste voeding nodig.

 

1. Voeding om je hormonen ’s nachts goed te laten werken

In de avonduren en ’s nachts hoort je hormoon melatonine hoog te zijn en het hormoon cortisol laag, en vice versa. Verloopt dit niet goed dan kan het zijn dat je ’s avonds heel alert en actief bent en in de ochtend juist vermoeid en niet uit bed te slepen.

Het gevolg van verkeerde aanmaak van deze hormonen is dat andere hormonen zoals het groeihormoon en prolactine ook niet op de juiste momenten aangemaakt worden. Deze zijn weer belangrijk voor het herstellen en opruimen van zowel je lichaam als je brein.

Als deze hormonen in de nacht niet pieken dan pieken ze overdag en kunnen andere hormonen die overdag horen te pieken weer niet aangemaakt worden. Denk hierbij aan het hormoon dopamine waar je actief door wordt en je gelukkiger door voelt. Dit wil je juist overdag ervaren.

Zoals je leest werken al die hormonen samen als een team en valt er eentje uit, dan kunnen de andere ook niet verder volgens het speelschema.

 

   • Aangezien deze hormonen in je darmen worden aangemaakt is het belangrijk dat je darmen gezond zijn, en je darmen zijn gezond wanneer ze o.a. vezels, pre- en probiotische voeding, vitamine C, Magnesium, antioxidanten zoals gluthation binnen krijgen.
   • In voeding wordt ook bijvoorbeeld melatonine aangemaakt, denk hierbij aan bananen, kersen, haver en kardemom.

 

 

2. Voeding om je dieper te laten slapen

Slaap kent een aantal fases (een lichtere en een diepere fase). Beide heb je nodig en veel mensen komen te weinig in die diepere fase waarin veel verbindingen worden gelegd tussen alles wat je hebt geleerd en meegemaakt.

Om in die diepere fase te komen is het belangrijk dat je voeding eet met een lage glycemische index (GI). Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die minder koolhydraten (glucose) eten (voeding met een lagere GI) kwalitatief beter slapen.

Tijdens je slaap wil je alle organen en processen de kans geven om hun werk te kunnen doen. Ze moeten de ruimte en tijd daarvoor krijgen maar ook de juiste tools voor hebben. Wanneer er te veel glucose ons lichaam binnen komt dan is het lichaam bezet met het verwerken daarvan i.p.v. met de weg naar een diepere slaap bewandelen.

 

   • Vervang daarom je brood, crackers, pasta, rijst door een extra portie groenten en knollen in verschillende kleuren.
   • Zorg dat je tussendoortjes minimaal zijn en vul ze met eiwitten en gezonde vetten i.p.v. koolhydraten.
   • Voeg gezonde vetten aan je koolhydraten om zo de opname ervan te vertragen.

 

3. Voeding om “het opruimen” tijdens je slaap te verbeteren

’s Nachts is je lever heel hard aan het werk om je lichaam op te ruimen. Heb je voor jou verkeerde voedingsstoffen gegeten, alcohol gedronken, te veel schadelijke stoffen op je huid gesmeerd of te veel van bepaalde hormonen aangemaakt? Dit wordt in de nacht voor je opgeruimd mits je lever niet overbelast is en jij kwalitatief goede slaap hebt. Om je lever goed te ondersteunen hierin speelt voeding een enorme rol.

 

   • Denk hierbij aan het voldoende eten van kruisbloemige groentesoorten zoals bloemkool, broccoli, spruitjes en ui.
   • Kruiden zoals oregano, peterselie en salie zijn belangrijke bronnen van antioxidanten voor je lever.
   • Ook Vitamine C uit verschillende bronnen helpt je lever te ondersteunen.

 

Zink, magnesium, Omega-3 vetzuren zijn naast al deze voedingsstoffen een basis voor een gezond en vitaal leven, en dat ontstaat alleen wanneer je goed en voldoende slaapt.

 

Slaap jezelf gezond en uitgerust door lekkere voeding!

 

 

Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden? Inspire yourself … maar deel dit artikel ook met hen!

 

 

 
Voor meer tips en inspiratie volg mij op:
Instagram          Facebook         LinkedIn

I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!